Politika i gospodarstvo

Sutra sjednica Gradskog vijeća grada Ploča: Jedna od točaka i dugoočekivana revizija

Kako smo već najavili, predsjednik Gradskog vijeća Niko Orepić sazvao je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Ploča za 04. studenog 2017. godine.

Između ostalih točaka dnevnog reda naći će se i Izvješće o analizi poslovanja i ključnih pokazatelja Grada Ploča,ustanova i trgovačkih društava u vlasništvu Grada Ploča za razdoblje 01.01.2016.do 31.svibnja 2017. godine,  tj. reviziji poslovanja za navedeno razdoblje.

Tema je ovo koja će sigurno uzburkati duhove na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća jer ćemo možda napokon doći do jasne “krvne slike” poslovanja Grada i gradskih ustanova u trenutku promjene vladajuće strukture. Naime, odmah nakon primoredaje vlasti, gradonačelnik Krstičević najavio je reviziju poslovanja za razdoblje od 01.01.2016.do 31.svibnja 2017. godine u cilju “clean starta” svog mandata.
“Revizija koja je završena nema za cilj inkriminirati rad bivše gradske vlasti i bivšeg gradonačelnika, niti direktore gradskih tvrtki koji su politički postavljeni, već da nam da smjernice šta i kako raditi kako bi Grad izvukli iz financijskih dubioza. Neće mi služiti ni kao opravdanje nekog eventualnog vlastitog neuspjeha, jedina svrha je unaprijeđenje gradskih ustanova i društava kao i javne uprave u cjelini.

Treba jasno i glasno reći, stvari sustavno ne valjaju. Grad i tvrtke u vlasništvu su bile poligoni za uhljebljivanje i ono što je naša dužnost je to promijeniti. Stanje je katastrofalno i ekstremno zabrinjavajuće” – izjavio je gradonačelnik Krstičević na prošloj sjednici vijeća.

Izvješće poslovanja je završeno i rezultati su tu. Neslužbena stranica grada Ploča je posjedu informacije da ukupne obveze Grada na 31. svibnja 2017. godine iznose 11.308.945,00 kn i da značajno premašuju utvrđeni nadoknadivi iznos imovine. Plus što u razmatranje obveza nisu uključene potencijalne obveze po sudskim sporovima u tijeku.

U svakom slučaju, pred nama je zanimljiva tema i zanimljiva sjednica koja će možda imati i svoj nastavak iako je Gradonačelnik već upozorio da “rezultati revizije neće služiti za prokazivanja i optužbe, politikanstvu nema mjesta ali čim prije će biti predani DORH-u na razmatranje radi utvrđivanja ima li elemenata kaznenih djela.”