Politika i gospodarstvo

Studijski obilazak svjetski poznatih stručnjaka iz područja uzgoja smokve Gradu Pločama

U okviru ovogodišnjeg 6. Međunarodnog simpozija o smokvama organiziranog od strane porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam te pod pokroviteljstvom Međunarodne udruge za hortikulturne znanosti, u hotelu Lone u Rovinju od 2. do 5. rujna 2019. godine, organiziran je i post simpozijski posjet Dalmaciji, koji uključuje obilazak proizvođača i prerađivača smokava.

Među planiram destinacijama je i Grad Ploče, stoga se pozivaju svi zainteresirani proizvođači smokve na području Grada Ploča na druženje sa ovogodišnjim organizatorom svjetskog simpozija dr. Željkom Prgometom i svjetski poznatim stručnjacima iz Hrvatske, Italije, Rumunjske, Španjolske, Sjeverne Makedonije, Grčke, Bosne i Hercegovine, SAD, Perua, Kine i drugih zemalja, što je jedinstvena prilika za razmjenu iskustava i dobivanje vrijednih informacija i odgovora na brojna pitanja iz područja smokvarstva.

Ovogodišnje teme 6. Međunarodnog simpozija bile su genetika i sortiment, uzgoj, bolesti i štetnici, unapređenje kvalitete, čuvanje i prerada ubranih plodova, ekonomika proizvodnje smokava i proizvoda od smokava pa sve do utjecaja klimatskih promjena na proizvodnju smokava u različitim dijelovima svijeta.


Samo druženje planirano je u subotu, 7. rujna 2019. godine na Baćinskim jezerima u Beach baru Parić s početkom u 12:30 sati.