Politika i gospodarstvo

ŠTRAJK SE NASTAVLJA I SUTRA: 98 % prosvjetara u DNŽ u štrajku

Štrajk učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama na području Dubrovačko – neretvanske županije i više je nego uspio jer u njemu sudjeluje 98 posto kolega, kazala je za portal Dubrovnikpress.hr povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama hrvatske za Dubrovačko – neretvansku županiju Dana Svaguša. Potvrdila je kako se štrajk u našoj Županiji nastavlja i sutra.

– Prvog dana štrajka odaziv kolega u Dubrovnačko – neretvanskoj županiji i više je nego odličan. Kad su u pitanju konkretni podaci, u školama na otoku Korčuli odaziv kolega je 98 posto. U srednjoj školi i gimnaziji u Metkoviću u štrajku je oko 90 posto kolega. U školama u Opuzenu štrajka oko 85 posto kolega, u Pločama nastave nije bilo. Štrajk je uspio i u Dubrovniku. Naime, u srednjim školama u Dubrovniku, dakle Općoj gimnaziji Dubrovnik, Turističko – ugostiteljskoj, Pomorsko – tehničkoj, Ekonomskoj i trgovačkoj školi, Obrtničkoj, Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića te Medicinskoj školi, odaziv je 98 posto. – kazala je Svaguša.

Istaknula je kako se štrajk u srednjim i osnovnim školama na području Dubrovačko-neretvanske županije nastavlja i sutra.


– Nastave u školama u Županiji sutra također neće biti. Dakle, u okviru cirkularnog štrajka, osim u školama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, nastave neće biti ni u osnovnim školama u Splitsko-dalmatinskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. – rekla je Svaguša, zahvalivši roditeljima na razumijevanju.

– Moram se zahvaliti roditeljima koji su nas razumjeli i podržali u našim sindikalnim aktivnostima. – kazala je županijska povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama hrvatske.

I dok učitelji i profesori cirkularnim štrajkom, koji je po prvi put organiziran u Hrvatskoj, nastavljaju borbu za ostvarenje svojih prava, premijer Andrej Plenković danas ističe kako mu je žao što je došlo do štrajka te sindikatima, profesorima i učiteljima poručio da budu razumni i vrate se dijalogu.

– Metodologija cirkularnog štrajka apsurdnom. Tražiti 6 posto na ponuđenih 4 posto povećanja nije volja za kompromisom već za opstrukcijom. – kazao je premijer Plenković.

Zbog neuspjelih pregovora i štrajka u koji su stupili profesori i učitelji osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak najavio je jučer izlazak HNS-a iz koalicije ukoliko Vlada ne udovolji zahtjevima sindikata.

Tag