Politika

Štrajk je gotov, škola počinje sutra. Roditelji, evo što trebate znati

Postignut je dogovor između vlade i sindikata o prekidu štrajka u školama.

Premijer Andrej Plenković izjavio je nakon pregovora s predstavnicima prosvjetnih sindikata da je postignut dogovor koji omogućuje prekid štrajka od sutra ujutro te da od sutra kreće normalno odvijanje nastave u cijeloj Hrvatskoj.

“Mogu najaviti u ime svih kolega da je od sutra štrajk zaustavljen. Sutra se svi vraćaju na radna mjesta i nastavljaju raditi”, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec na zajedničkoj konferenciji za medije s Plenkovićem u zgradi vlade.


Iako se sutra nastava redovno nastavlja, postavlja se pitanje koliko će se učenika sutra pojaviti u školi s obzirom na to da je prekid štrajka objavljen tek danas poslijepodne.

Učenici ne bi trebali dobiti neopravdane ako se ne pojave sutra u školi

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja i ravnateljica zagrebačke Upravne škole, za Index je rekla da učenici sutra neće dobivati neopravdane sate za nedolazak na nastavu.

“Škole sutra redovito počinju s nastavom i pozivaju se učenici u škole. Ali naravno da učenici koji možda zbog neinformiranosti ne dođu sutra na nastavu neće trpjeti posljedice”, rekla je za Index Hitrec.

Kako se štrajk nakon neuspjelih pregovora u petak oduljio samo još jedan dan, neće se ništa značajnije mijenjati kada je riječ o nadoknadi.

Škole će morati nadoknaditi najviše 16 dana

Ministarstvo neće slati nove upute za nadoknade školama, nego će se primijeniti prošlotjedna upute o nadoknađivanju nastavnih dana provedenih u štrajku.

Trenutno se prikupljaju informacije s terena koliko treba nadoknaditi u kojoj školi s obzirom na to da se prvi dio štrajka odvijao cirkularno.

S današnjim danom škole će morati nadoknaditi najviše 16 dana.

Prema informacijama Ministarstva, dio škola je do sada nadoknadio određeni broj dana radom subotom ili nenastavnim danima.

Skraćuju se praznici

Uzimajući u obzir kalendare za navedene škole, u pravilu bi zimski praznici trajali barem dva tjedna, od 24. prosinca do 6. siječnja (Badnjak – Sveta tri kralja).

Proljetni praznici trajali bi od 10. travnja do 13. travnja (Veliki petak – Uskrsni ponedjeljak), a nastavna godina trebala bi biti produljena do 26. lipnja 2020.

Maturantima bi se škola mogla produljiti tjedan dana

“Maturantima bi se nastava produžila najviše za tjedan dana, do 29. svibnja 2020. Pravilnik o provedbi državne mature u članku 16. kaže da pravo pristupa polaganju državne mature, odnosno ispita državne mature imaju učenici, odnosno pristupnici koji su s uspjehom završili završni razred na kraju nastavne godine, što uključuje i učenike, odnosno pristupnike kojima je pozitivno riješen prigovor na zaključenu negativnu ocjenu. Kako bi državna matura završila u predviđeno vrijeme, Ministarstvo će pristupiti izmijeni spomenutog pravilnika s namjerom da se dio ispita iznimno može polagati i prije kraja nastavne godine. Cilj je da državna matura završi u predviđenome terminu, odnosno da se rokovi upisa na visoka učilišta ne pomiču”, poručili su u petak iz Ministarstva.

Svaka škola može za sebe odlučiti kako će nadoknađivati

Dodali su još da će svaka škola nakon okončanja štrajka, ovisno o svojoj specifičnoj situaciji, moći autonomno odlučiti na koji način će ispuniti zakonsku obvezu o 175 nastavnih dana, tj. 160 nastavnih dana za maturante, odnosno odlučiti hoće li dio nastavnih dana odraditi subotama prema ranije poslanoj uputi.

Index.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni