Politika i gospodarstvo

Strabag se opet žalio, ne žele da Grci grade ni stonsku obilaznicu

Prema pisanju Večernjeg lista, Strabag smatra da referencija jednog od stručnjaka kojeg su Grci naveli u svojoj ponudi nije sukladna traženim uvjetima na nadmetanju.

Austrijski Strabag uložio je žalbu na odabir grčkog Avaxa da gradi južni dio pristupnih cesta Pelješkom mostu, stonsku obilaznicu, poddionice Sparagovići-Prapratno i Prapratno-Doli. Zavrzlama oko gradnje pristupnih cesta mostu koji će spojiti Hrvatsku tako se nastavlja. A očekuje se da će i Avax Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave također uložiti žalbu na odabir Strabaga za gradnju sjevernog dijela pristupnih cesta, dionice Duboka-Sparagovići. Te žalbe će odgoditi početak gradnje pristupnih cesta, koji onako zbog brojnih žalbi koje su podnesene dosad kasni već nekoliko mjeseci i zbog čega će most biti izgrađen puno prije njih.

Kako doznajemo, Strabag smatra da referenca jednog od stručnjaka kojeg su Grci naveli u svojoj ponudi nije sukladna traženim uvjetima na nadmetanju. Ta referenca se odnosi na gradnju dionice Ravča- Ploče na Dalmatini, a izdale su je Hrvatske autoceste. Strabag, kako neslužbeno doznajemo, tvrdi da taj stručnjak nije bio glavni inženjer na tom gradilištu ispred udruge koja je dobile taj posao. No njega je za glavnog inženjera, kako doznajemo, imenovao Konstruktor za svoj dio te dionice koji je gradio te je referenca izdana na temelju tog određenog posla.


Hrvatske ceste su kod donošenje prihvatile tu referencu, a Strabag je sad osporava. Strabag se već žalio na odabir Avaxa za gradnji dionice Doli-Duboka nakon čega je Dkom poništio tu odluku o odabiru. Hrvatske ceste su nakon toga odlučile da tu dionicu grade Austrijanci. Strabag se žalio i na odabir Kineza da grade pelješki most, što je također početak radova na tom projektu odgodilo na nekoliko mjeseci. Ta žalba je bila odbijena.

 

Tekst: Josip Bohutinski / www.vecernji.hr
Ilustracija: Dubrovačko-neretvanska županija