Politika

STOŽER: Ukidaju se gotovo sve mjere od sutra u ponoć!

Nacionalni stožer civilne zaštite predstavlja plan ublažavanja epidemioloških mjera. “Epidemiološka slika je znatno povoljnija, posljedice bolesti više nemaju značajniji utjecaj na zdravstveni sustav”, uvodno je kazao šef Stožera Davor Božinović. 

“Ukidamo najveći dio epidemioloških mjera, ukidamo obvezu korištenja maski za neke kategorije osoba, dok bi se nekim kategorijama osobama preporučilo nošenje maski”, kazao je Božinović.

“Maske će se morati nositi samo u okolnostima visokog rizika, kada je niži rizik bit će samo preporuka. Maske će biti obvezne samo u zdravstvenom sustavu i u zdravstvenim ustanovama, i kod djelatnika i kod osoba koje u takve ustanove dolaze te kod zaposlenika ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom. Nošenje maski ovisit će o odgovornosti pojedinca”, otkrio je ministar.


Nove mjere stupaju na snagu od sutra u ponoć. Ukidaju se i COVID potvrde, osim za socijalu i zdravstvo, potvrđeno je. Što se tiče prelaska granice, najvažnija promjena je da nema zabrane ulaska u RH. Osobama iz EU neće trebati COVID potvrda za ulazak u RH.

“Došao je i taj dan, i to vrlo simbolično na Svjetski dan zdravlja koji obilježavamo 7. travnja svake godine”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, dodavši da je odluka odraz aktualnog trenutka i da se sve uzelo u obzir.

“Usmjereni smo i prema jeseni i opreza nikad dosta. Redukcija mjera je vrlo dobrodošla, ali pratit ćemo sve relevantne epidemiološke parametre”, rekao je Beroš.

“Naš zadatak je pratiti situaciju, eventualno s novim varijantama. U ovom trenutku smo stabilni i možemo se nadati da će ova epidemija se pretvoriti u endemsku bolest. Nitko ne smije smatrati da je epidemija gotova, virus je i dalje oko nas”, kazao je ministar.

“Nismo ukinuli sve, postoji i dalje preporuka nošenja maski. Svi oni koji su odgovorni će nastaviti nositi masku, rekao je Krunoslav Capak. 

“Već nekih mjesec dana imamo poboljšanu situaciju, imamo mali broj hospitaliziranih. No, moramo i dalje biti oprezni. Situacija bi mogla ostati stabilna do jeseni. Omikron je zauzeo sto posto prostora u Europi. Veseli nas sve što se mjere mogu popustiti. No moramo razmišljati da će brzo doći jesen i onda se mora pripremiti ozbiljna strategija za zimu. Situacija u Europi bolja, osim što je Njemačka u visokim brojkama”, izjavila je profesorica Markotić.

Na pitanje o okolnostima visokog i niskog rizika i što one znače, Božinović odgovara: “Nošenje maski će biti obavezno samo za zdravstvo i za socijalu, a sve ostalo je preporuka. Jedno je obaveza, a jedno je preporuka. Preporuka je za sve one kategorije javnog okupljanja, javnog prijevoza. Sutra će netko na presici i od vas imati masku, a netko neće. Onaj tko ima masku zna zašto će je imati, slušao je naše preporuke, a onaj tko neće nositi masku, to više nije stvar obaveze. Jednostavno mislimo da je došlo vrijeme za to”, pojasnio je ministar.

Resorni ministar Vili Beroš u srijedu je rekao da će mjere ostati u zdravstvu i socijalnoj skrbi.

“Mjere će sigurno ostati u određenim segmentima, poput socijale i zdravstva, jer epidemija je i dalje tu”, izjavio je u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš prilikom otvaranja novog operacijskog bloka u Dječjoj bolnici u Klaićevoj. Nije otkrio kada će se ukinuti obveza nošenja maski jer je to “vjerojatno zadnji element u kontekstu epidemioloških mjera koji će biti reduciran”, napomenuo je.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni