Politika i gospodarstvo

Što ako vam pozvone popisivači, a vi ste neprijavljeni podstanar?

U drugoj fazi popisa stanovništva od 27. rujna do 17. listopada popisivanje će provoditi popisivači na terenu osobnim razgovorom s ljudima. Uz pomoć prijenosnih računala popisat će sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.

Moraju li podstanari biti u panici i hoće li ih popisivači prijaviti ako u stanu žive bez prijavljenog boravišta, ilegalno, odnosno što da rade podstanari kada im popisivač pozvoni na vrata? To je u razgovoru za Dnevnik Nove TV otkrio Damir Plesac, glavni koordinator za popis stanovništva.

“Mi smo statistika, nismo MUP. Nas zanima samo gdje osoba boravi i u kakvom kućanstvu”, rekao je Plesac i kazao kako je cilj popisa stanovništva utvrditi stvarno stanje i realnu sliku Hrvatske.


“Nemojte se bojati, bitno je da se osoba popiše tamo gdje boravi”

Dakle, podstanari ne trebaju biti u panici i slobodno mogu otvoriti vrata popisivaču, bez straha da ih on prijavi policiji. Popisivačima je bitno samo utvrditi koliko podstanara ima u Hrvatskoj, a ne jeste li svoje boravište prijavili policiji.

“Nemojte se bojati, bitno je da se osoba popiše na stvarnoj adresi na kojoj boravi”, kazao je Plesac. Ispričao je neke bizarne situacije s kojima su se popisivači susretali u nekim zemljama.

“Bilo je slučajeva da su ljudi popisivali osobe koje ne postoje, koje su umrle i koje su na groblju. Čak su i popisivači odlazili na groblja, da bi više zaradili”, rekao je Plesac, prenosi Dalmacija danas.