Politika i gospodarstvo

Spremnici za naftne derivate bit će dovršeni u lipnju

U pločanskoj luci je u poodmakloj fazi izgradnja terminala za tekuće terete, investicija vrijedna više od 120 milijuna kuna. Investitori projekta su tvrtke “Luka Ploče trgovina” (LPT), u suradnji s “Luka Ploče infrastrukturom” (LPI), tvrtkom koja je u 85-postotnom vlasništvu PPD-a i 15-postotnom vlasništvu “Luke Ploče” d.d. Obje tvrtke potpisale su ugovor o građenju sa zagrebačkom tvrtkom “Kamgrad”. LPT gradi spremnike za skladištenje naftnih derivata, a LPI ulaže u pripadajuću infrastrukturu.

Izgradnja novih spremnika za naftne derivate, kapaciteta 50 tisuća metara kubičnih, počela je u rujnu prošle godine, a završetak radova planiran je u lipnju ove godine. Prvih 30 tisuća metara kubičnih ugovorom je osigurala ljubljanska tvrtka “Petrol”, koja već dugi niz godina surađuje s “Luka Ploče trgovinom” (skladišti derivate u tzv. barži u kanalu Vlaška-more).

Preostali skladišni prostor namijenjen je tržištu i, kako doznajemo, u tijeku su pregovori s potencijalnim partnerima.


Investitori projekta istaknuli su kako je ovo nastavak investicijskog ciklusa u Luci Ploče, te kako će se planiranom investicijom osigurati suvremeni skladišni prostor opremljen u skladu s najvišim tehničko-tehnološkim standardima, čime se postiže i visok stupanj zaštite okoliša. Najveći dio sredstava za izgradnju terminala osiguran je iz kredita Europske banke za obnovu i razvoj.

Prema riječima Rajka Barbira, direktora LPT-a, te Marka Horvackog i Marija Mrvelja, čelnih ljudi LPI-ja, nakon završetka radova u lipnju, počet će probni rad postrojenja, a do kraja godine očekuje se ishođenje uporabne dozvole.

 

Tekst i fotografija: Ante Šunjić, www.slobodnadalmacija.hr