Politika i gospodarstvo

“Snaga je u zajedništvu”: Danas je Međunarodni dan sestrinstva

Svake godine 12. svibnja obilježava se Međunarodni dan sestrinstva kao sjećanje na dan rođenja Florence Nightingale (1820. – 1910.), začetnice modernog sestrinstva. Ona je svojim pristupom i obukom medicinskih sestara postala prepoznatljiva pružajući zdravstvenu njegu vojnicima tijekom Krimskog rata (1853 – 1856.). U početku Krimskog rata smrtnost vojnika je iznosila oko 50%, no Florence je svojom organizacijom rada uspjela poboljšati zdravstvene prilike u vojsci i smanjila smrtnost na svega 2%.

Međunarodni dan sestrinstva se danas diljem Hrvatske održava pod sloganom “Snaga je u zajedništvu” i s porukom da investiranje u sestrinsku profesiju znači jačanje zdravstvenog sustava u cjelini.

Obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva ujedno je prilika i poziv vladama i zdravstvenim sustavima da dodatno investiraju u obrazovanje, zapošljavanje te primjerene plaće medicinskih sestara i tehničara, poručuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.


Kako se doznaje od predsjednika Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara Marija Gazića, u hrvatskom zdravstvenom sustavu danas je zaposleno 38.500 medicinskih sestara i tehničara, što ih čini najbrojnijom profesijom u sustavu.

Hrvatska je, kao i cijela Europa, suočena s kroničnim manjkom toga kadra, tako da nam samo u bolničkom sustavu, po posljednjim analizama, nedostaje 400 sestara.

Gazić ističe odličan dijalog s Ministarstvom zdravstva s kojim pokušavaju pronaći rješenja kako se u budućnosti taj problem ne bi još povećao. Na tom tragu povećane su upisne kvote u srednje medicinske škole i na studij sestrinstva.

Iako je na snazi zabrana novog zapošljavanja u javnim ustanovama koje se financiraju iz državnog proračuna, kaže Gazić, zabrana se ne odnosi na zdravstvenu djelatnost, a resorno ministarstvo promptno odobrava zapošljavanja medicinskih sestara svuda gdje se pokaže potreba.

Slogan je ovogodišnjeg Međunarodnog dana – Snaga je u zajedništvu. “Želimo pokazati kako smo zahvaljujući zajedništvu u protekle dvije godine uspjeli iznijeti epidemiju na svojim leđima i pokazali da zajedno možemo napraviti i ono što je izgledalo nemoguće”, poručio je Gazić.

Ovom prigodom želimo se zahvaliti svim medicinskim sestrama i medicinskim tehničarima te upućujemo  iskrene čestitke za rad i plemenitost koja čini njihovu struku, naročito požrtvovnost i humanost u najtežim situacijama.