Politika i gospodarstvo

SMART CITY: Grad Ploče među 19 odabranih!

Na natječaj vrijedan osam milijuna kuna u samo pet dana pristiglo je 258 prijava jedinica lokalne samouprave, od čega 107 iz gradova, ukupne vrijednosti 14 milijuna kuna. Od 73 grada, koliko je prijavilo projekte, sufinanciranje je ostvarilo njih 19. Ukupna vrijednost prijavljenih projekata je preko devet milijuna kuna, a gradovi su za njih dobili 4,2 milijuna kuna od Fonda.

Konačno su poznati rezultati i dobitnici sredstava za sufinanciranje smart-city projekata kojega je u kolovozu raspisao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Natječaj je vrijedan osam milijuna kuna, a jedinice lokalne samouprave za svoje su projekte mogli ostvariti maksimalno 200 tisuća kuna sufinanciranja.

Kao što smo već pisali, zbog ogromnog interesa i broja pristiglih prijava – njih čak 258, od čega 107 iz gradova, natječaj je već nakon pet dana privremeno zatvoren, a ukupna vrijednost zahtjeva za sufinanciranje iznosila je oko 14 milijuna kuna. Nakon evaluacije pristiglih prijava, ovih su dana gradovi počeli dobivati obavijesti o odobrenim sredstvima. Od 73 grada, koliko je prijavilo projekte, sufinanciranje je ostvarilo njih 19. Ukupna vrijednost prijavljenih projekata je preko devet milijuna kuna, a gradovi su za njih dobili 4,2 milijuna kuna od Fonda.


Najveći postotak sufinanciranja, 80 posto, ostvarili su za svoje projekte gradovi Komiža, Glina, Hrvatska Kostajnica i Drniš, koji je prijavio i dobio sredstva za dva projekta.

Za dva projekta sredstva su još dobili Krk, Supetar, Ploče, Ozalj, Valpovo, Zabok, Ogulin i Bjelovar.

Grad Supetar prijavio je, tako, aplikaciju za trajektni promet i platformu za objavu i obradu digitalnih obrazaca. Projekti su ukupno vrijedni pola milijuna kuna, a za svaki su ostvarili 60 posto sufinanciranja, ukupno nešto manje od 300 tisuća kuna.

Sufinanciranje za dva projekta je ostvario i Grad Ploče – za smart-city sustav upravljanja grada i sustav video nadzora. Projekti su ukupno vrijedni preko 923 tisuće kuna, a od Fonda su za njih dobili oko 370 tisuća kuna.

“Glavni cilj projekta je zrada smart city strategije grada Ploča te inicijalna digitalizacija gradske uprave kroz optimizaciju poslovnih procesa uvođenjem sustava za praćenje, kontrolu i upravljanje dokumentacijom, sa uključenim modulima za upravljanje sjednicama i upravljanje projektima.

Ploče – Smart City!” – napisao je na svom službenom profilu gradonačelnik Ploča, Mišo Krstičević.

Grad Zlatar ostvario je maksimalnih 200 tisuća kuna za svoj projekt Smart-city Zlatar vrijedan pola milijuna kuna. Grad Đakovo uz pomoć sufinanciranja Fonda kreće u izradu Strategije razvoja pametnog grada, a Grad Jastrebarsko u funkcionalni razvoj i implementaciju webGIS javnog portala prostornih podataka za građane.

Grad Valpovo dobio je gotovo 200 tisuća kuna (40 posto sufinanciranja) za dva projekta – smart uprava i ‘Pametno Valpovo’ , Grad Velika Gorica sto tisuća za implementaciju geo sustava za građane, a Grad Zabok oko 200 tisuća kuna za dva projekta – mjerenje kvalitet zraka i smart city sustav upravljanja grada.

Dva projekta na natječaj su prijavili i sredstva dobili i Grad Ogulin i Grad Bjelovar. Ogulin tako, kao što smo već pisali, kreće u projekt informatizacije gradske uprave i postavljanje interaktivnih info panoa i video nadzora. Ukupna vrijednost ovih projekata je gotovo 900 tisuća kuna, a dobili su maksimalnih 400 tisuća.

Grad Bjelovar također je dobio po maksimalnih 200 tisuća za projekte smart parkinga i virtualnog asistenta za građane, ukupne vrijednosti preko 1,6 milijun kuna.

Grad Belišće dobio je 161 tisuću kuna za projekt Belišće eCity vrijedan 402 tisuće kuna, a Grad Đurđevac 99 tisuća kuna za implementaciju webGIS sustava. (M.P.D.)/gradonacelnik.hr