Politika i gospodarstvo

Škole nema ni sutra, štrajkaši Plenkoviću poslali jasnu poruku

U petak, 29. studenog 2019. godine, štrajk učitelja se nastavlja, pišu na službenim stranicama pločanske osnovne škole. Najveći dio djelatnika OŠ “Vladimir Nazor” je u štrajku i ne održava nastavu. Za učenike koji dođu u školu bit će organiziran odgovarajući odgojno-obrazovni rad, te nastava iz fizike, tehničke kulture i povijesti, kao i organizirani prijevoz.

Rad škole počinje u 8 sati, a nastava će se organizirati prema broju učenika.

Do daljneg je najavljen štrajk, poručuju iz pločanske srednje škole. Za sve učenike organizirat će se primjereni odgojno-obrazovni rad u jutarnjem turnusu.


Za sve upite vrijede kontakti:
e- mail Škole: [email protected]
Tel. 020/679-631 ili 020/679-139

Sindikati obrazovanja najavili su u četvrtak da će rezultate izjašnjavanja članstva o vladinoj ponudi objaviti u petak na konferenciji za novinare u 11 sati, a dotad se nastavlja štrajk u osnovnim i srednjim školama.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat srednjih škola Hrvatske u priopćenju kažu da će se izjašnjavanje o vladinoj ponudi protegnuti i na petak te da nisu dostupni za medijske upite s obzirom na prebrojavanje glasova i konzultacije s članovima na terenu.

Naglašavaju da se štrajk u osnovnim i srednjoškolskim ustanovama nastavlja i u petak, 29. studenoga.

Štrajkaju i fakulteti i njihovo stručno osoblje. Filozofski fakultet u Zagrebu jedini je objavio da će štrajkati sve do ispunjenja zahtjeva, dok ostali štrajkaju prema dogovoru sa Sindikatom znanosti i visokog obrazovanja

Izjašnjavanje na fakultetima i znanstvenim ustanovama trajat će danas do 16 sati, najavio je član Velikog vijeća Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka koji vjeruje da će rezultati biti poznati večeras do 19 sati.

Sindikati obrazovanja štrajkaju već 34. dan, a učenici su dosad izgubili 14 dana nastave, odnosno već treći nastavni tjedan.

Vlada je nakon maratonskih pregovora ponudila obrazovnim sindikatima povećanje plaća u 2020. za ukupno 10,4 posto, ali nije prihvatila njihov zahtjev za povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je nakon sastanka, koji je trajao gotovo osam sati, kako su “ostvarili kvalitetan kompromis”, a kasnije je tumačio da je paket koji je ponuđen sindikatima “zaista cjelovit, dobro smišljen i konzistentan”..

Na pitanje zašto ne pristaje na povećanje koeficijenata nego nudi povećanje plaća kroz rast osnovice i dodatke, odgovorio je kako vlada ne može udovoljiti svim zahtjevima jer mora gledati širu sliku, a prosvjetari nisu jedini nezadovoljni svojim koeficijentima.

Sindikalni čelnici istaknuli su da vladina ponuda nije ono što su tražili, ali ne žele sami odlučiti o tome već će konačnu odluku donijeti učitelji i nastavnici na sindikalnom referendumu.