Politika i gospodarstvo

Sjednica Vlade RH: Pločama Sidrište, radnicima Plobesta najavljeno obeštećenje

Vlada Republike Hrvatske na svojoj 141. sjednici održanoj u petak, 1. veljače 2019. godine u Dubrovniku donijela je zaključke o iskazivanju namjere da Republika Hrvatska daruje Općini Konavle i Gradu Ploče neke od nekretnina na ovom području kojima je do sada raspolagalo Ministarstvo obrane RH.

Tako će se Općini Konavle za ostvarivanje projekata društvenih sadržaja darovati tunel površine 830 četvornih metara na rtu poluotoka Sustjepan, te vojna građevina površine 230 000 četvornih metara s pripadajućim zemljištem u Zračnoj luci Dubrovnik radi poticanja gospodarskog razvoja.

Također, u cilju nastavka dobre i partnerske suradnje s lokalnom zajednicom, Gradu Ploče darovat će se vojarna Sidrište u Pločama za ostvarivanje projekata koji su od društvene i gospodarske važnosti.


Riječ je o nekretninama koje više nisu perspektivne za Oružane snage RH te je predložena njihova prenamjena odnosno darovanje lokalnoj zajednici.

“Navedena odluka predstavlja prvi i osnovni preduvjet za privođenje navedenog lokaliteta gospodarskom korištenju. Na temelju ove odluke pristupiti će se brisanju oznake posebne namjene iz prostornog plana Grada Ploča i DNŽ sa lokaliteta “Sidrište” nakon čega će se osmisliti prostorno planska namjena navedenog prostora i pokrenuti gospodarsko korištenje.” – izjavili su nedavno iz gradske uprave Grada Ploča.

Također, na istoj današnjoj sjednici Vlade RH, premijer Andrej Plenković najavio je i obeštećenje radnika Plobesta Ploča čije je zdravlje ugroženo zbog rada s azbestom. Inicijator izrade zakona kojim će se napokon riješiti višedesetljetni problem bivših radnika Plobesta je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike na čelu sa našim Pločaninom, Tomislavem Ćorićem koji se zahvalio predsjedniku Vlade na najavi donošenja zakona i prepoznavanju potrebe obeštećenja stradalih radnika na području Ploča i Donje Neretve.