Politika i gospodarstvo

SJEDNICA GV: Usvojen rebalans i proračun, glasanju prethodila žustra rasprava

Sinoć je u Domu kulture Ploče održana 31. sjednica Gradskog vijeća Grada Ploča na kojoj su dvije najvažnije dvije točke bile rebalans Proračuna za 2020. godinu i izglasavanje Proračuna za 2021. godinu.

Prethodio im je aktualni sat sa vijećničkim pitanjima o kojima ćemo pisati u narednim danima.

Gradonačelnik Krstičević je u uvodnim izlaganjima obrazložio prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Grada Ploča  za 2020. godinu (rebalans) i prijedlog Proračuna Grada Ploča za 2021. godinu i projekcija za 2022. i 2023. godinu.


Uslijedila je burna rasprava između vijećnika oporbe i gradonačelnika Krstičevića. Oporba je inzistirala na tvrdnji da su i rebalans i novi proračun nerealni, prenapuhani, da lažiraju stvarno stanje gradske blagajne, a ono je, po njihovim tvrdnjama u minusu i kontinuirano se ovakvim načinom akumulira manjak. “Rebalans je napravljen da bi se prikirio manjak koji je veći od 8 milijuna kuna, a proračun je čisto predizborni. Pozivamo vijećnike vladajuće većine da ne sudjeluju u ovoj farsi” – ukratko se mogu sažeti izjave oporbenih vijećnika izrečene sinoć na Gradskom vijeću.

 

“Držimo da su prihodi i rashodi proračuna planirani na nerealno visokim razinama. Tako se želi postići privid višeg komunalnog standarda koji na žalost nije realan. Ključno je pitanje prihoda od prodaje nefinancijske imovine, čiji plan za 10milijuna kuna premašuje prosjek prethodne tri godine.

Ostali prihodi su također planirani na nerealno visokim razinama i ne uzimaju u obzir okolnosti u kojima brojni žitelji grada ostaju bez primanja.Primitci od poreza iprireza su planirani na višoj razini od 2019. iako su na žalost zbog krize mnogi sugrađani ostali bez posla dok se na višoj razini planiraju i sredstva od fiskalnog izravnavanja unatoč tome što i nepotpuni podaci iz ove godine pokazuju na nešto slabije ostvarenje. Komunalni doprinosi su planirani u iznosu od 3,6 milijuna kuna, dok su u 2018. i 2019. na razini od prosječno 309 tisuća kuna. Ukoliko dođe do ostvarenja koja su povoljnija od plana, smatramo da bi istima trebalo pokriti minuse iz prethodnih razdoblja ii štedjeti” – mišljenje je vijećnika oporbe.

 

Gradonačelnik je istaknuo da su i rebalans i predloženi proračun plod dobrog rada gradske uprave i njegovih suradnika, odbacivši tvrdnje oporbe da se radi o prenapuhanom i predizbornom. Na izjave da  je viši komunalni standard samo privid i da nije realan odgovorio je “kako su Ploče prije 4 godine izgledale kao Obrovac nakon Oluje. Još su samo falila polupana stakla da usporedba bude potpuna”.

“Građani vide koliko se napravilo u ove 3 i pol godine, vide da gdje se god okrenu se nešto radi, i puno više je onih koji su zadovoljni nego onih koji imaju zamjerke na naš rad. Možda neke boli kad se određene stavke uvrste u proračun pa se ne izvrše ali još više bi ih bolilo da se te stavke obećaju, ne izvrše, a sredstva pojedu i popiju kao što je bilo nekad” – rekao je sinoć u raspravi gradonačelnik Krstičević.

Nakon tog izlaganja, vijećnik Vejić je prozvao gradonačelnika za nekorektnu raspravu i zatražio, a se napokon javnosti pokaže “koliko se to pojelo i popilo u prethodnom mandatu što gradonačelnik stalno izvlači kad nema drugih argumenata”.

Krstičević je odgovorio “kako je indikativno da se baš on prepoznao prozvanim jer nikoga nisam imenovao, ali to su lako provjerljive činjenice i javno dostupne. Građani Ploča su za potrebe ureda gradonačelnika prethodne vlasti platili 113 boca viskija i „jegera“ za dvije godine”.

Podsjetimo, ukupno planirani proračunski prihodi za 2021. godinu iznose 74.000.000,00 kuna i sastoje se od planiranih prihoda poslovanja u ukupnom iznosu od 54.364.400,00 kn, planiranih prihoda od prodaje nefinancijske imovine u ukupnom iznosu od 14.030.000,00 kn, planiranih primitaka od zaduživanja (HBOR) u iznosu od 4.000.000,00 kn i vlastitih i namjenskih prihoda proračunskih korisnika Grada Ploča u iznosu od 1.605.600,00 kn koji su uključeni u prihodovnu stranu proračuna, a sukladno uputstvu Ministarstva financija i Državne revizije.

Proračun i rebalans su izglasani većinom u Gradskom vijeću. Odbijeni su i svi amandmani oporbe. Valja istaknuti kako već duže vrijeme oporba ne sudjeluje u punom sastavu, jučer je sjednici prisustvovalo 5 vijećnika, znalo je biti i manje. Vladajući su bili u punom sastavu i nije im bio problem osigurati potrebnu većinu glasova.