Politika

SJAJNE VIJESTI USRED ENERGETSKE KRIZE Država odustaje od PDV-a na kupnju solarnih panela

Na sjednici vlade ove je srijede objavljeno da će izgledati oslobođenje od PDV-a na solarne panele, što je bilo najavljeno na prošlotjednoj sjednici. Prema prijedlogu izmjena i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koji su upućeni u saborsku proceduru, solarne ploče za privatne stambene objekte bit će oporezivane nultom stopom PDV-a, piše Dalmacija danas.


Točan tekst prijedloga zakona glasi: „…na isporuku i ugradnju solarnih ploča na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade koje se koriste za aktivnosti od javnog interesa te isporuku i ugradnju solarnih ploča u blizini takvih objekata, prostora i zgrada PDV se obračunava i plaća po stopi od 0%“.

Obuhvaćena isporuka i ugradnja, ako idu skupa

Prema ovome, oslobođenjem od PDV-a bit će obuhvaćena i isporuka i ugradnja panela, što znači da bi gotovo cijeli iznos investicije trebao biti oslobođen od plaćanja sadašnjih 25% poreza. Solarni će paneli tako za građane pojeftiniti 20%. To bi, prema Vladi, trebalo omogućiti većem broju građana da postanu energetski neovisni i nabave vlastite panele po nižoj cijeni, odnosno prijeđu na obnovljive izvore energije, javlja Bug.hr.

Nadalje, Vlada kaže da će se ovime omogućiti primjena stope PDV-a od 0% od strane izvođača na svu opremu i radove potrebne za realizaciju projekata izvedbe takvih jednostavnih građevina u smislu zakona kojim se regulira gradnja, primjerice na inverter, građevinsku konstrukciju, kabelski razvod, izvođenje radova na montaži, projektiranje i ishođenje dozvola. Sama isporuka solarnih ploča bez ugradnje te ostale opreme koja prati ugradnju solarnih ploča kao trgovačke robe bila bi i nadalje oporeziva općom stopom PDV-a od 25%.

Ovo oslobođenje od poreza trebalo bi ublažiti cjenovni udar, tj. poskupljenje samih panela i radova, koje će vrlo vjerojatno uslijediti.

Prema tekstu zakona, čini se kako Vlada misli ukinuti PDV samo na fotonaponske sustave (spominju se, naime, kabeli i inverter), dok ne postoji odredba koja bi definirala hoće li se 0% poreza odnositi i na solarne panele za grijanje vode. Upit smo poslali Ministarstvu financija, pa ćemo odgovor objaviti kada ga dobijemo.

Nakon prihvaćanja u Saboru, ovaj bi Zakon trebao zaživjeti vrlo brzo.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni