Politika

Sirijci štrajkali zbog straha od rata

Pomoračkoj priči s dva-tri zrna politike svjedočio je Romano Perić, inspektor Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF), kojeg je sirijski dio posade libanonskog broda “Tritoins”, nosivosti 3466 tona, pozvao u pomoć kako bi se iskrcali s broda u Pločama i otputovali na “neutralno” odredište.

Situacija na brodu izgrađenom 1991. u Turskoj, koji je u najvećoj dalmatinskoj luci ukrcao cement za Libiju, zakuhala se nakon što je upravitelju stroja došla smjena zbog lošeg obavljanja dužnosti, pa su šestorica Sirijaca počela štrajk zbog nepovjerenja prema vlasniku koji je poslao smjenu bez dogovora i prethodne obavijesti.

Tada je postala razvidna pozadina cijelog slučaja, a to je strahovanje pomoraca da će nakon povratka u Siriju biti unovačeni i poslani u borbe, zbog čega u razdoblju kad nisu na brodu traže prebivališta izvan domovine. Njihov strah postao je još veći kad su doznali da plove prema Libiji, gdje boravi i njihov brodovlasnik.
Dobili i plaće
– Nakon pregovora zatražili su bezuvjetnu repatrijaciju u Tursku iako je ugovor o radu istekao samo trojici članova posade, ali i isplatu plaće prije iskrcaja. Zbog toga je postojala bojazan da im ta plaća, inače redovita, neće biti isplaćena ili da će brodar od tog novca pokušati naplatiti troškove njihova odlaska, što se i potvrdilo nakon mojega kontakta s kompanijom sa sjedištem u Bejrutu – izjavio je Perić.


ITF-ov inspektor tada je zaprijetio “Alfamarine Shippingu” da će pozvati lučke vlasti i sanitarne inspektore na palubu, što bi značajno produljilo boravak broda u Pločama i brodaru stvorilo dodatne troškove. Nakon dugih pregovora, kompanija je ipak pristala o svojem trošku iskrcati sve pomorce koji to žele i platiti im put prema ciljanim odredištima, te je preko brodskog agenta isplatila plaće Sirijcima, a “Tritoins” je preuzela nova posada koja je isplovila prema libijskom Tobruku.

slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni