Politika i gospodarstvo

Sezona berbe mandarina je pri kraju: cijena po kilogramu je blago porasla

Neuobičajeno toplo vrijeme tijekom listopada i početkom studenoga ubrzalo je zrenje plodova i tako skratilo sezonu branja mandarina u dolini Neretve. Procjene su da bi ona mogla potrajati još desetak dana.

Nedavna kiša i južina sigurno nisu utjecale na njezinu kvalitetu pa je sve više plodova koji ostaju na zemlji ili se odbacuju pri sortiranju. I trgovci imaju imaju probleme s plasmanom jer je roba prezrela i sve teže se održava u dobrom stanju što utječe i na izvoz, primjerice u Češku i Slovačku gdje je završio dobar dio ovogodišnjeg uroda.

Ipak, cijena po kilogramu je nešto porasla. Tako je s prvim danima studenoga u otkupljivačkim centrima u dolini Neretve cijena po kilogramu za kalibar 1,2,3 iznosila 2 kune što je povećanje za 20 lipa. Za mandarinu veličine kalibar 4 i kalibar 1x proizvođači mogu dobiti 1 kunu, a za veličinu kalibra 5 50 lipa po kilogramu.


Na veletržnici u Metkoviću cijena nekalibrirane mandarine se kreće od 1,5 do 2 kune po kilogramu, ovisno o potražnji i količinama koje se u tom trenutku nalaze na prostoru veletržnice.

Prodaja uz cestu će se vjerojatno najduže održati. Cijene se kreću oko 2,5 kuna po kilogramu.

Prodaja na javnim površinama Grada Zagreba je bila uspješna. Prema našim informacijama, oni koji su ovih dana s robom krenuli put metropole vraćali su se s praznim kamiona i kombijima. Oni su mandarinu na zagrebačkim ulicama i trgovima prodavali po 6-7 kuna po kilogramu. Na inicijativu Povjerenstva za mandarinu, tijekom održavanja Dana neretvanskih mandarina, od 3. do 18. studenog, Grad Zagreb je osigurao 25 štandova za neposredne proizvođače.

Sezona branja mandarina se polako približava kraju, već se uspoređuju ulazni i izlazni parametri i podvlači crta. Brzo će doći vrijeme kada će svi uključeni u posao s mandarinom u dolini Neretve trebati ozbiljno analizirati ovu proizvodnu godinu i u korist svih donijeti strategiju za iduću. Slično bi trebalo napraviti i s drugim kulturama jer su zemlja i poljoprivredna proizvodnja na njoj nešto najvrjednije što Dolina pruža ljudima za njihov opstanak na ovom prostoru.

Izvor: likemetkovic.hr