Politika

Šef splitske onkologije potvrdio da zbog nestašice lijekova odgađaju kemoterapije

Zbog nestašice lijekova u splitskoj se bolnici privremeno odgađaju kemoterapije. Potvrdio je to pročelnik Zavoda za kiruršku onkologiju Eduard Vrdoljak koji pritom uvjerava kako to ne bi trebalo utjecati na zdravlje pacijenata, barem ne ono fizičko.


“Šteta je u psihološkom momentu. Znate, kada ljudima kažete ‘evo, strpite se do sutra ili bit ćete pozvani preksutra’, to je malo neugodno”, kazao je Vrdoljak za Index, te dodao kako situacija za zdravlje pacijenata još uvijek nije alarmantna.

‘Sve ide na kapaljku’

Kemoterapije se, prema njegovim riječima odgađaju posljednjih nekoliko dana. “Sve ide na kapaljku, pregovara se individualno, predstojnici i ravnatelji pokušavaju, onda se malo pusti lijekove pa opet stane. Muče se i šefovi i svi, ali to treba riješiti na najvišem nivou”, kaže.

Opisao je kako se konkretko dolazi do lijekova: “Za odvijanje kirurškoga posla imamo sve što treba. Kemoterapije se odgađaju za dan-dva pa se onda nađe nekim kanalima, moli se pa puste, ali sve je to na nivou individualnog dogovora, a to se mora globalno riješiti, na najvišem nivou. Vlada to mora riješiti”, ponavlja Vrdoljak.

Inače, ministar zdravstva Vili Beroš danas je najavio normalizaciju opskrbe lijekovima, ali ne i cjelovito rješenje za podmirenje dugova veledrogerijama kako se bolnice više ne bi nalazile u situacijama da nemaju lijekove za pacijente.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni