Politika

ŠEF POREZNE O DUPLOM OPOREZIVANJU ‘Odjava u MUP-u nije dovoljna’

Porezna uprava već neko vrijeme poziva one koji ostvaruju dohodak u inozemstvu da ga prijave i u Hrvatskoj, što je izazvalo nejasnoće – tko taj dohodak treba prijaviti, tko ima status rezidenta te tko treba platiti dodatni porez i u kojem iznosu. O tome je sinoć u HTV-ovu središnjem Dnevniku govorio ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša.

Kutleša je rekao kako se poreznim rezidentom za porezne svrhe u RH smatra državljanin koji ima prebivalište, boravište u RH i uske životne interese u RH.

– Sama nekretnina ne znači rezidentnost u RH, čak i u slučaju da se takva nekretnina iznajmljuje.


Jedan Slovenac koji kupi nekretninu u RH definitivno neće biti rezident RH, već ostaje rezident Republike Slovenije, no za iznajmljivanje nekretnine u RH platit će odgovarajući porez – naveo je.

Kutleša je rekao da, kad ode cijela obitelj, oni više nisu rezidenti RH, pogotovo ako se to dogodilo prije 2016. godine.

– Nemaju nikakve obveze niti će ih Porezna uprava teretiti za bilo kakve poreze. Od 2016. naovamo trebali bi regulirati svoj status, odnosno odjaviti svoju rezidentnost u RH putem TI-obrasca – pojasnio je.

Istaknuo je i kako je RH sa 66 država sklopila ugovore o sprječavanju dvostrukog oporezivanja po dva načela – izuzimanja i uračunavanja.

– I jednim i drugim načelom izbjegava se dvostruko oporezivanje – dodao je Kutleša.

Naglasio je i da bi se u porezne svrhe građani trebali odjaviti i u Poreznoj upravi.

– Sama odjava u MUP-u nije dovoljna što se tiče porezne rezidentnosti – napomenuo je.

Na pitanje zašto Porezna uprava sve ovo radi tek sada i zašto za proteklih šest godina, Kutleša je odgovorio da svi podaci koje zaprimaju iz poreznih uprava drugih država stižu sa zakašnjenjem te da ih je trebalo obraditi i biti siguran o kojim se građanima radi da bi uopće mogli pristupiti ikakvom pozivu i eventualnom dooporezivanju.

– Naglašavam da se radi jedino o rezidentima koji žive i čiji su životni interesi usko vezani za teritorij RH. Svi oni koji nisu već dugo sa svojim obiteljima u RH, njih Porezna uprava neće ni zvati niti će ih za ikakve poreze dodatno teretiti – rekao je Kutleša.

Također je rekao kako su sve informacije o ovoj temi objavljene na stranicama Porezne uprave, ali da se građani u slučaju dodatnih nejasnoća mogu javiti referentima u ispostavama Porezne uprave, pomoću kanala ePorezne, odnosno sustava Pišite nam.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni