Politika i gospodarstvo

SDP povodom događanja na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća

Nije tajna da je pločanski SDP izrazito nezadovoljan odnosom vladajućih prema oporbi kao i prema demokraciji unutar političkog sustava grada u kojem bi trebali, kako što prednjače brojem vijećnika, prednjačiti i otvorenošću za suradnjom u kreiranju za građane susretljivih odluka. Nažalost, jedina smisao oporbe od 2009. godine jeste da bude poligon za treniranje opstruktivnih metoda vladajućem HDZ-u. Naime, HDZ se prema oporbi ponaša kao prema nužnom zlu, što se može vizualizirati kroz ograničavanja govora na sjednicama na 5 minuta, preko neodgovaranja na vijećnička pitanja, do licimjernog korištenja Statuta i Poslovnika, kojeg se sami ne pridržavaju, kao oružja u kažnjavanju oporbe. Izrazito svijesni svoje neispravnosti uporno odbijaju približiti »oku javnosti« izvorne sadržaje sjednica vijeća. Jer kako drugačije objasniti odbijanje zahtjeva oporbe da se sjednice izravno prenose, pa čak i naknadno reproduciraju u obliku video zapisa? Koliko je stanje, koje su kreirale “pločanske uzdanice” Tomislava Karamarka, nepodnošljivo ogleda se kroz činjenicu da je i dio HDZ-a duboko nezadovoljan načinom na koji se vodi grad i to jasno pokazuje.

Pločanski SDP je više puta u zadnje vrijeme istaknuo razloge zbog kojih smatra da bi za građane bilo dobro da »uzdanica« Vejić eliminira svaki doticaj upravljanja Gradom sa samim sobom, jer je trenutno to jedina opcija za spašavanje Grada od još gorih posljedica. Naime, postalo je jasno da Vejić, te još jedna »pločanska uzdanica« Tomislava Karamarka Mihaljević, ne rade za dobrobit građana, već su to podredili svojim interesima . Rezultat tog rada je jasno vidljiv, čak i u dokumentu kojeg Vejić potpisuje. Gospodo, minus od cca 9.5 miliona kuna je dovoljan opis uspješnosti rada HDZ-a. Licimjerni element upravljanja HDZ-a je što svoju rastrošnost i nesposobnost sada prebacuju na leđa građana, onih kojima bi trebali služiti i za koje bi trebali raditi. Dovoljno je spomenuti tri harača koja opet gore navedeni dvojac »potpisuje«: prirez građanima od 10%, dopuštenje za reketarenje građana odvjetničkom uredu Paar&Gradac, te sufinanciranje katastarske izmjere kojim Vejić planira kompezirati nedjela rasipanja novca građana Ploča. Plan našeg Gradonačelnika je pokušati uzeti će od građana i firmi cca. 9 milijuna kuna za uslugu su platili cca 4.4 milijuna. Ovo možda daje odgovor na priču zašto se osuđeni kriminalac Ivo Sanader osobno zauzeo za dolazak Vejića na čelo pločanskog HDZ-a. Da za Vejića stvar bude lošija, »dogodilo« mu se izglasavanje »pravno nepismenog« Davora Mihaljevića za predsjednika Gradskog vijeća. Dobio je »lakrdiju« i »kažin« koji traje već dvije godine, jer očito postoje političari koji ne mogu savladati dužnosti i manire predsjednika gradskog vijeća, te da je upravo njegova dužnost da svim vijećnicima omogući da sudjeluju u radu ravnopravno. Naprotiv, dotični kroz svoju funkciju jasno i nedvosmisleno pokazuje svoju nesnošljivost prema oporbi. Većinu sjednica isunjava »kažnjavanjem« oporbe, a kad iste na sjednici nema, prosvjeduje. Evidentan je nedostatak uzročno-posljedičnog zaključivanja kod gospodina Mihaljevića.

I na kraju još jedna napomena: oporba je nudila HDZ-u da se u slučaju bitnih točaka dnevnog reda koje za posljedicu imaju dugotrajan utjecaj na život naših građana i samog Grada (termoelektrana, trafostanica, prostorni plan županije, veliki infrastrukturni projekti) konzultiramo međusobno i postignemo konsenzus, a tim i pokažemo jedinstvo. HDZ nikad, ama baš nikad nije pokazao spremnost na kompromise i dijalog, a sad traže od SDP-a da im spašava kvorum kad su se posvađali kao mala djeca?


Poštovana gospodo, činjenice ne prestaju postojati ako ih pokušavate prekriti i zanemariti.