Politika i gospodarstvo

SDP Ploče: Građani Ploča, dužni ste gotovo 8 milijuna kuna, a rebalansom Proračuna se to skriva od vas!

SDP logo

Povodom prijedloga rebalansa Proračuna kojeg je predložio gradonačelnik Vejić dužnost nam je kao stranci i kao odgovornoj oporbi upozoriti zašto nam je neprihvatljiv rebalans Proračuna zbog čega smo napustili sjednicu Gradskog vijeća i zbog čega ga ne možemo i nećemo podržati. Vjerujemo da je građanima već poznato kako smo prošlu godinu završili s minusom u blagajni od četiri milijuna kuna, no nije im poznato da u 2015. godinu ulazimo s dvostruko većim milijunskim minusom.

Osim što smo upali u goleme financijske probleme iz kojih je sve teže iznaći rješenje, ova činjenica nije vidljiva u rebalansu Proračuna kojeg je na posljednoj sjednici predložio Gradonačelnik i kojeg donosi opet danas na Gradsko vijeće. Naime, rebalans Proračuna iskazuje prihode koje je nemoguće ostvariti do kraja ove godine, čime je sasvim nerealan i postaje opasno sredstvo obmanjivanja i prekrivanja stvarnog stanja milijunskog duga kao i izbjegavanja suočavanja s financijskim problemima u kojima se Grad nalazi. Ujedno omogućuje dodatnu milijunsku potrošnju do kraja godine, koja je planirana i koja će se pravdati nepostojećim prihodima prikazanima u ovom rebalansu. Građanima je tim uskraćeno pravo da se upoznaju sa stvarnim informacijama i činjenicama koje su direktno vezane uz javni interes tj. njih, a to je da se minus od 4 milijuna kuna s kojim smo ušli u 2014., sada na kraju iste godine udvostručio i prema činjeničnom stanju, s Novom godinom iznosit će oko 8 milijuna kuna!

U svrhu informiranja javnosti te detaljnog pojašnjavanja neprihvatljivosti takvog neodgovornog trošenja novca i lošeg upravljanja koji se skrivaju iza nerealnih i friziranih proračuna Grada, odlučili smo detaljno obrazložiti neke ključne sporne stavke koje ćemo potkrijepiti činjeničnim tvrdnjama.


Naime, već krajem prošle godine, u prosincu, većina u Gradskom vijeću sastavljena od HDZ-a, HSS-a i HSLS-a prihvatila je rebalans Proračuna u kojemu je stajalo da će se uprihoditi oko 4 milijuna kuna od prodaje nefinancijske imovine, no, izvješće o izvršenju proračuna je pokazalo da ta stavka uopće nije izvršena i Grad Ploče je takvim neodgovornim proračunom u 2013. godini ostvario minus u proračunu od tih četiri milijuna kuna. Sličan scenarij ponavlja se i sada.

U rebalansu Proračuna koji se donosi krajem ove godine, Grad je uprihodio oko 7 i pol milijuna kuna manje nego što je predviđeno Proračunom zbog čega se i radi rebalans. S obzirom na stvarnu situaciju u Gradu, apsolutno je nerealno i nemoguće očekivati da će se gotovo 7 i pol milijuna kuna uprihoditi u narednih nekoliko dana koliko ima do kraja godine, a rebalans Proračuna govori da hoće i to spornim stavkama za koje je jasno da ih nije moguće realizirati. Posebno ćemo istaknuti tri sporne stavke.

Prodaja nefinancijske imovine: Rebalansom proračuna koji je stavljen pred nas predviđen je prihod Grada od oko 4 i pol milijuna kuna od prodaje nefinancijske imovine. To nije moguće jer Grad trenutno nema raspisan niti jedan natječaj za prodaju zemljišta ili poslovnog prostora. Sve i da ga raspišu, riječ je o proceduri koja se po svim zakonima ne može izvršiti u potrebnom roku, a to je još manje od desetak dana. Drugim riječima, taj prihod je neostvariv.

Prihodi po posebnim propisima: U rebalansu se navodi povećanje prihoda po posebnim propisima na malo više od 3 milijuna kuna, iako je do sada na tom polju ostvareno tek malo više od 600 tisuća kuna prihoda. Nismo upoznati službeno na čemu se temelji očekivanje prihoda od oko 2 i pol milijuna kuna u narednim danima, no ukoliko je u pitanju sufinanciranje katastarske izmjere od strane Lučke uprave, jer takve informacije dolaze do nas, na to se ne može računati jer odluka o njenom plaćanju nije donesena na Upravnom vijeću Lučke uprave koje se održalo prije nekoliko dana.

Prihodi od komunalnog doprinosa: Rebalansom proračuna planira se prihod u iznosu od 2 milijuna kuna, a do 18.12.2014. je ostvaren u iznosu od tek oko 200 tisuća kuna. Ova stavka se temelji na nadi da će komunalni doprinos uplatiti tvrtka Biom, a koliko smo upoznati, ista još nije gotova s projektnom dokumentacijom. Samim tim, ni taj prihod nije ostvariv do kraja 2014. godine.

Kada uzmemo u obzir ostvarene prihode od oko 20 milijuna kuna koji se u narednih nekoliko dana, zbog svega navedenog, neće uvećati za sedam milijuna kuna kako se planira rebalansom, te rashode koji su 18.12.2014 godine iznosili malo manje od 25 milijuna kuna dolazimo do toga da Gradonačelnik nije trošio zarađeni novac, već onaj kojeg praktički nije ni imao. No, ni tu potrošnji nije kraj, jer ovakav frizirani rebalans omogućava dodatnu milijunsku potrošnju do kraja ove godine zbog prikazanih prihoda koji se ne mogu ostvariti. Sve skupa dovodi do toga da se udupla milijunski minus s kojim zaključujemo 2014. godinu.

Na ukupno osam milijuna kuna duga, koliko bi trebao iznositi prihvaćanjem rebalansa, ujedno nam tek slijedi obveza plaćanja dijela radova na ulazu u Rogotin, jer su i Hrvatske vode i Županijska uprava za ceste svoj dio novaca uplatile. Gdje će Grad pronaći sredstva nije nam poznato. Gradonačelnik, očito svjestan ovog stvarnog i lošeg stanja gradske blagajne, dovodi u pitanje i smanjenje plaća brojnim zaposlenicima gradske Uprave i to na način koji nije usklađen sa zakonskim procedurama, kao što je i nezakonito donesen nepotrebni referendum o izjašnjavanju o izgradnji termoelektrane na ugljen. S obzirom na to da su se po tom pitanju izjasnili Gradsko vijeće grada Ploča i Županijska skupština, nameće se i pitanje čemu takav igrokaz i dodatno trošenje sredstava kojih ionako nemamo.

Smatramo da treba poduprijeti racionalizaciju troškova Grada jer smo u nezavidnoj situaciji gdje nas se nemilo gura u bankrot, ali ne želimo sudjelovati u svim tim nezakonitostima koje potječu od gradske vlasti jer, kao političarima, naša moralna obveza jest zastupati vrijednosti usklađene sa zakonima RH.

Rješenje za ovu situaciju više se ne može niti iznaći bez dugotrajnih odricanja i općom racionalizacijom troškova što će stići na naplatu svima nama, a gradska vlast još uvijek vješto izbjegava suočavanje sa stvarnim problemima, ostavljajući to nekim budućim generacijama. Istovremeno se troše milijuni, a u Gradu nema pomaka ni oko božićne dekoracije, kamoli razvojnih projekata. Ujedno, apeliramo na sve gradske vijećnike, da, ukoliko se skupi kvorum za novo izglasavanje rebalansa Proračuna, donesu razboritu odluku i po moralnoj obvezi prema građanima zastupaju javni interes, te da ne pristanu na novu manipulaciju rebalansom proračunom u svrhu održavanja vlasti, jer se ovakav rebalans s uvrštenim prihodima koje je nemoguće realizirati ne smije prihvatiti.

GO SDP Ploče