Politika i gospodarstvo

SDP Ploče: Gasi li se RPP?

Prije nešto više od godinu i pol dana je cijelokupna pločanska javnost imala prilike svjedočiti igrokazu oko izbora direktora RPP-a kojeg je režirao, glavom i bradom, Krešimir Vejić u liku predstavnika 100% vlasnika RPP-a grada Ploča. Kružila je tada priča u kuloarima o sastanku ključnih HDZ-ovaca Ploča sa “plagijatorom Vasom” i inzistiranju istog da se mediji čvrsto stave pod kontrolu, što se sklanjanjem Miroslava Barbira i dovođenjem Jasmina Brajlovića i postiglo.

Opravdano smo se pitali gdje to vodi i kakva je budućnost Radio postaje Ploče kada je pločanskom HDZ-u interes stranke i dobijanje izbora iznad interesa grada i javnoj funkciji RPP-a kao servisa prije svega građana, a ne politke u što ga je HDZ Ploča pretvorio. Da podsjetimo, posrnuli RPP je “oživio” pločanski SDP u vrijeme mandata gradonačelnika Ante Karamatića.

Ovih dana nas je zabrinula vijest da RPP na natječaju Fonda za pluralizam nije dobio niti lipe, što predstavlja ozbiljan financijski udarac RPP-u i njegovom funkcioniranju i prijeti gašenjem RPP-a zbog financijskih problema. Naime, prijašnjih godina je RPP na istom natječaju dobijao cca 130,000.00 kuna godišnje i uz subvenciju grada je činilo glavni prihod RPP-a i čini nam se da bez tog novca RPP je osuđen na propast. Da bude slučaj još tragičniji, ove godine je natječaj raspisan i za 2015., ali i za 2016. pa se RPP ni sljedeće godine ne može nadati dijelu kolača Fonda za pluralizam.


Nastavak je ovo načina upravljanja Krešimira Vejića i guranja Ploča te tvrtki i ustanova u vlasništvu grada u financijske probleme i dugove. Dok rastu minusi, buja političko i što je još tragičnije nekritičko i neproduktivno kadroviranje HDZ-a po gradskim ustanovama i tvrtkama u kojima je zaposlenje, pored predsjednika GV Davora Mihaljevića, pronašao niz HDZ-ovaca i članova koalicijskih partnera.

Da su gradski oci vođeni savješću i odgovornošću, ovakva praksa nikad ne bi zaživjela, čak i usprkos potpunom neznanju u upravljanju javnim dobrom. Sada smo u situaciji i kada bi neodgovorni gradonačelnik Vejić trebao, pritisnut egzistencijalnim problemima Grada kojim upravlja (?), zaokrenuti smjer djelovanja s osobnih interesa i interesa HDZ-a na interese građana Ploča.

Nažalost, dosadašnjom praksom, Vejić i ostali članovi HDZ-a su nas naučili da su oni uvijek bili besramni u dokazivanju da su isključivo svrha sami sebi.

GO SDP Ploče