Politika i gospodarstvo

Savjetodavna služba: Obavijest proizvođačima agruma!

Iz Poljoprivredne savjetodavne službe stigla je obavijest proizvođačima agruma, a koju je pripremila Ivana Tomac Talajić, dipl. ing. agr.:

Redovitim pregledom nasada agruma na određenim lokalitetima uočena je populacija štetnih grinja crvenog pauka agruma (Panonychus citri) i koprivine grinje (Tetranychus urticae) iznad gospodarskog praga štetnosti. Obzirom da vremenske prilike pogoduju razvoju štetnika upućuju se proizvođači da pregledaju nasade agruma na prisutnost navedenih štetnika i ako primijete više od 2 jedinke na listu primjene jedan od pripravaka: Zoom 11 SC, Envidor SC 240, Vertimec 018, Vertimec Pro, Kraft 18EC, Shosi.

U pojedinim nasadima uočena populacija lovorove štitaste uši, sive štitaste uši agruma i narančinog crvca iznad gospodarskog praga štetnosti. Ličinke navedenih štetnika još uvijek izlaze ispod štita te je moguće provesti suzbijanje. Za tu namjenu registrirani su pripravci Movento, Pyxal, Brai, Proximo, Reldan 22 ECi uz dodatak okvašivača.


Štitaste uši moguće je suzbijati i pripravcima na osnovi mineralnog ulja ili parafinskog ulja, trgovačkog naziva: Mineralno svijetlo ulje, Bijelo ulje, Ovipron Top, Promanal neu, Ovitex u koncentraciji 2%, a najbolji učinak se postiže kad se tretiranje ponovi 3 puta u razmacima od deset dana. Navedeni pripravci dozvoljeni su u ekološkom sustavu proizvodnje agruma.

Isto tako u pojedinim nasadima na mladim izbojima vidljiva je visoka populacija lisnih uši. Za njihovo suzbijanje dozvoljeni su pripravci: Movento, Dali, Actara 25 WG, Confidor 200 SL, Boxer 200 SL.

Upozoravamo proizvođače da prilikom izbora pripravaka za zaštitu koriste sredstva koja su registrirana u RH i imaju dozvolu za primjenu na agrumima. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Kod primjene preporučenih sredstava za zaštitu bilja slijedite upute na etiketi sredstva za zaštitu bilja.

Ilustracija: pixabay.com