Politika i gospodarstvo

Savjetodavna služba: Obavijest maslinarima!

Tijekom druge dekade mjeseca srpnja na području Dubrovačko-neretvanske županije prati se let maslinine muhe (Bactrocera oleae) u nižem intenzitetu te se maslinari upućuju na mjere preventivne zaštite metodom zatrovanih mamaca. Osobito je važno, tamo gdje se maslinari mogu organizirati, započeti sa ovom metodom zaštite poglavito tamo gdje prevladava sorta Oblica, a nalazi se na dubljim i plodnim tlima ili se masline navodnjavaju.

Mamac se priprema na način da se u 10 litara vode doda 1 dcl hidroliziranog proteina (Buminal) te 10-15 ml insekticida na osnovi dimetoata (Rogor 40,Perfekthion, Chromgor , Calinogor). Tretira se jedna grana, obično na istočnom dijelu stabla, u pravilu slabo rodna, svakih 10-15 dana, uz utrošak 1,0 – 1,5 dcl škropiva po stablu. U slučaju oborina ponoviti tretiranje. Za istu može se koristiti i pripravak Succes bait ili gotov mamac Eco trap imaju dozvolu u ekološkoj proizvodnji.

Za sad nije potrebno provoditi kurativnu zaštitu.


Maslinari se upućuju na praćenje populacije štetnika postavljanjem žutih ploča i pregledom i uzorkovanjem plodova te daljnje praćenje preporuka na www. savjetodavna.hr – preporuke -Dubrovačko-neretvanska županija.

Zbog visokih temperatura i suše uputno je primijeniti pripravak antistresnog učinka s dodatkom aminokiselina trgovačkog naziva: Megafol.
Pripravke primijeniti sukladno uputama na etiketi sredstva za zaštitu bilja.

Ivana Tomac Talajić dipl.ing.agr.
www.savjetodavna.hr
Ilustracija: pixabay.com