Politika i gospodarstvo

SANIRANJE LUKE PLOČE: OBALI BROJ PET UPORABNA DOZVOLA

Obala 5

Lučka uprava Ploče u proteklom je razdoblju imala značajna ulaganja u održavanje lučke infrastrukture i suprastrukture. Tako u okviru investicijskih zahvata, koji se već realiziraju ili su planirani, značajno mjesto pripada sanaciji operativne obale broj pet, koja je tijekom rata bila gotovo uništena. Vrijednost izvedenih radova procjenjuje se na oko 19 milijuna DEM, a projektiranje i izvođenje povjereno je mađarskom poduzeću Hidepito, koje je ponudilo najpovoljnije uvjete na javnom natječaju. Ovih se dana očekuje tehnički pregled rekonstruirane obale broj pet nakon čega se dobiti uporabna dozvola za nesmetano daljnje korištenje, doznajemo u Lučkoj Upravi.

S tehničkim rješenjem koje je ponudila tvrtka Hidepito Luka Ploče napravila je velik iskorak naprijed u komercijalnom i tehničkom smislu — kaže nam pomoćnik ravantelja za razvoj Lučke Uprave Mladen Dugandžić.
Nakon provedenih rekonstrukcijskih zahvata obala broj pet je tehnički osposobljena da osim rasutih tereta za koje je prvotno bila namjenjena može poslužiti i kao jedan manji kontejnerski terminal. Uskoro se očekuje početak bagerskih iskopa koji će dubinu ove obale s dosadašnjih dvanaest produbiti na petnaest metara, što će, smatra Dugandžić, omogućiti Panamax brodovima (do 70 tisuća DWT) pristanak u pločansku luku.
Osim spomenutih investicijskih zahvata, Lučka uprava je objavila natječaj za sanaciju obale broj tri. Riječ je o projektu vrijednom oko 2,5 milijuna USD. Sredstva su osigurana zajmom Svjetske banke u iznosu 80 posto, dok će ostatak fnancirati hrvatska Vlada.
Što se pak budućih lučkih planova tiče, kada su u pitanju novi zajmovi Svjetske banke, doznajemo kako će Lučka uprava Ploče izložiti projekt sanacije ranžirnih kolosijeka, produbljivanje prilaznog kanala prema luci te uređenje obalnih površina.

Tekst: Stanislav Soldo / www.slobodnadalmacija.hr
Foto: Slobodna Dalmacija