Politika

SABOR RH: Amandmani na proračun, Nikola Grmoja traži 30 milijuna kuna za izgradnju Srednjoškolskog centra u Pločama

Na predloženi rebalans državnog proračuna za ovu godinu, saborski su zastupnici i njihovi klubovi podnijeli 117 amandmana, apsolutni rekorderi su Klub Mosta i njegovi zastupnici koji su podnijeli stotinjak amandmana.


Trećinu svih amandmana podnio je Miro Bulj koji, tradicionalno, na sam proračun podnosi puno amandmana.

Ovog puta, uz ostalo, traži da država osigura 200 milijuna kuna za sanaciju laguna u sklopu bivše tvornice vijaka Tvik u Kninu, a da ih uzme sa pozicije Državnog inspektorata.

Pravilo je da zastupnici, kad traže da se na nekoj poziciji povećaju sredstva, moraju predložiti gdje ih ‘skinuti’.

Oprema za KB Split, ceste, navodnjavanje…

Sam Klub Mosta, pak, traži da se u plan izgradnje državnih cesta i u proračun uvrsti obilaznica Orebića sa 40 milijuna kuna, da se isti iznos osigura i za brzu cestu Križevci-Koprivnica-Gola, da se za pokretanje navodnjavanja Konavoskog polja izdvoji 10 milijuna kuna, a da se spomenuti iznosi  ‘skinu’, Hrvatskim cestama, odnosno Hrvatskim vodama za administriranje i upravljanje.

Klub traži i 10 milijuna kuna za nabavku dijagnostičke opreme za KB Split, druge bolnice po važnosti u državi, a koja osim bolesnika iz Dalmacije prima i one iz BiH i turiste. Za isti iznos smanjili bi stavku namijenjenu provođenju vanjske politike Hrvatske.

Nikola Grmoja (Most) traži da se Ministarstvu vanjskih poslova, sa stavke Administracija i upravljanje uzme 30 milijuna kuna i usmjeri za izgradnju Srednjoškolskog centra – kompleksa sa športskom dvoranom u Pločama.

Podsjetimo, izgradnja srednjoškolskog centra u Pločama planirana je na parceli ispod Prišnice godinama je predmet obećanja kako županije tako i države.

Grad je dao svoje zemljište na jednoj izuzetno vrijednoj i vrlo atraktivnoj lokaciji, oslobodio ga od komunalnog doprinosa, odrekao se prava gradnje na 99 godina na gradnju. Županija je krenula u ishođenje dozvola za gradnju srednjoškolskog centra, građevinska dozvola je dobivena i pred par godina se gradilište ogradilo i započeti su “radovi” da se ista ne bi zagubila.

Na žalost, projekt nije bio na listi prioriteta u županiji iako je više puta obećavan. Bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je tada oko milijardu kuna ulaganja iz pristupnih fondova za obrazovanje gdje bi definitivno bilo prostora za ovaj projekt, s obzirom na manjkavosti izgrađenih i definiranih projekata odnosno građevinskih dozvola u državi. Međutim, kao i zadnjih 10-ak godina u županiji ne postoji sluh da se išta po tom pitanju napravi.

O amandmanima na proračun, Hrvatski sabor će se izjašnjavati u četvrtak, a glasovati u petak.

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni