Politika

Rusi žele naše mandarine, ali se boje Putinove kazne

Hoće li Vladimir Putin, ruski predsjednik, čuti vapaje Neretvana i skinuti embargo za agrume isto kako je to učinio za sjemenski krumpir, pitanje je koje sebi postavljaju proizvođači mandarina od Metkovića do Ploča uoči početka ovogodišnje rekordne berbe u kojoj se realno očekuju prinosi veći od 80 tisuća tona?!

U takvim uvjetima rusko tržište je prevažno i bez njega proizvodnja neretvanskih mandarina doslovno će propasti. Znaju to i predstavnici otkupljivača i proizvođača mandarina okupljenih u udruzi “Mandarina”, koji sudjeluju na sajmu hrane u Moskvi, “World Food Moscow“, koji se održava od 15. do 18. rujna.

Neretvanski proizvođači mandarina otišli su tako u jeku krize u srce Rusije, s nadom da će se embargo ukinuti i da će u novonastalim uvjetima spasiti što se spasiti dade.


U zadnji čas
Istina, sudjelovanje na sajmu je dogovoreno puno prije nametnutih sankcija Europskoj uniji, koje su uzdrmale proizvodnju agruma u Neretvi, a osim Neretvana na njemu sudjeluje i Podravka. Iako se čini da je ovogodišnja sezona mandarina završila, barem kada su Rusi u pitanju, jer je Putin za sada neumoljiv, među proizvođačima mandarina još uvijek tinja nada da će se nešto promijeniti u zadnji čas.

Vrhunac berbe očekuje se sredinom listopada, a mjesec dana je puno u političkim odnosima, pa bi se Putin mogao smekšati na apele i vapaje iz doline Neretve.

– Putine spasi nas! – zajednički su poručili plantažeri od Metkovića do Ploča.

Koliko je tržište Rusije važno neretvanskim proizvođačima i otkupljivačima najbolje pokazuje prošlogodišnji primjer, kada su zbog poremećaja i nemogućnosti izvoza u Rusiju propali deseci tona mandarina na stablima, a i ono što se prodalo zapravo je otišlo u bescjenje.

Prošle jeseni mandarine su doživjele krah, voćari su dovedeni na rub opstanka i teško će se moći oporaviti od financijskih gubitaka, a ovako rigorozna odluka Rusije, zasigurno će biti posljednji čavao u lijes neretvanske poljoprivrede, poglavito proizvodnje mandarina, koja se posljednjih desetak godina intenzivira.

– Ruski kupci su na sajmu iskazali zanimanje za kupovinu naših mandarina, ali nitko od njih nije spreman prekršiti embargo, odnosno kupovati mandarine preko treće zemlje jer je to od prije nekoliko dana po ruskom zakonu kazneno djelo. Ako sankcije i dalje ostanu, mislim da ove godine nažalost od Rusije nema ništa za mandarine – kazao nam je Damir Deak, direktor tvrtke “Kor Neretva” u sustavu koncerna “Agrokor”, koja je najveći otkupljivač i izvoznik mandarina u Neretvi.
A rodilo…

Ipak, neretvanski voćari s kojima smo porazgovarali nadaju se da će na kraju prevladati razum i da će mandraine dobiti putovnicu za Rusiju, a ako se to ne dogodi, proizvodnja ovoga voća u Neretvi mogla bi potpuno propasti.
Rusko-ukrajinska kriza prelomila se preko leđa neretvanskih voćara, kojima je nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju loše krenulo: izostali su poticaji od pedeset lipa po otkupljenom kilogramu mandarina, koji su kod nas isplaćivani od 2004.

Dok se stimulirao i poticao otkup mandarina na neretvanskim poljima, zasađeni su deseci hektara novih nasada, kojima tek slijedi puna rodnost pa tako u sljedećim godinama procjene govore od preko sto tisuća tona mandarina. Ako se zna da naše tržište može progutati 15.000 tona, jasno je kakvi izazovi očekuju voćare.

Tekst: Stanislav Soldo

Nemamo mrežice
Neretvanska mandarina će se teško probiti na tržište zemalja EU-a, koje traže drugačiji način pakiranja. Primjerice, Skandinavci isključivo traže pakiranu mandarinu po jedan kilogram u mrežice, što otkupljivači u Neretvi iz tehničkih razloga ne mogu odraditi. Stoga je mnogoljudna Rusija dosadašnjih godina bila jedini spas za plasman viškova mandarina.

Rumunji i Bugari
Ministarstva poljoprivrede i vanjskih poslova dogovorila su promidžbu neretvanske mandarine kroz gospodarsku diplomaciju. Tako će naša predstavništva u skandinavskim zemljama, Rumunjskoj i Bugarskoj promovirati neretvanske mandarine kao hrvatski izvozni proizvod.

Na popisu pogođenih
Europska komisija uvrstila je mandarine na popis voća i povrća pogođenih zabranom izvoza u Rusku Federaciju. Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede, zadovoljan je time što Europska komisija uvažila opravdani hrvatski zahtjev i uvrstila agrume u prijedlog Uredbe o interventnim mjerama.

Picula i Petir pozdravili odluku Komsije o mandarinama
Hrvatski europarlamentarci Tonino Picula i Marijana Petir pozdravili su u srijedu odluku Europske komisije (EK) da u prijedlog nove uredbe o interventnim mjerama za voće i povrće, kojima će kompenzirati ruski embargo na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU, uvrsti i za hrvatski izvoz važne mandarine.

Ministarstvo gospodarstva u utorak je izvijestilo da će u prijedlog nove uredbe o interventnim mjerama u sektoru voća i povrća, na intervenciju zemalja proizvođača, u prijedlog bit će uvrštene i mandarine koje dosad na toj listi nisu bile.

Hrvatski zastupnici na sjednici Europskog parlamenta u ponedjeljak zatražili su hitnu reviziju mjera pomoći poljoprivrednicima, posebno naglašavajući problem hrvatskih proizvođača mandarina kojima je Rusija bila veliko izvozno tržište.

“Želim izraziti zadovoljstvo što je Europska komisija uvažila zahtjev, jer kako sam naglasio na raspravi o učincima ruskog embarga na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU u Strasbourgu, zabrana izvoza u Rusiju veliki je udarac europskoj poljoprivredi, a posebno malim proizvođačima. Oni se teže prilagođavaju izvozu na druga svjetska tržišta jer ne raspolažu s dovoljno resursa, a upravo mala poljoprivredna gospodarstva u Hrvatskoj čine čak 90 posto od ukupnog broja”, izjavio je Picula.

Marijana Petir, koja je još 22. kolovoza zatražila proširenje predviđenih mjera pomoći i na proizvođače mandarina, također je izrazila zadovoljstvo odlukom EK-a i pozvala je ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu da ne propusti ovu priliku. Dodala je da prema izvješću Europske komisije koje je dobila, među zemljama koje su poslale zahtjev za obeštećenje svojih poljoprivrednih proizvođača još uvijek nema Hrvatske te je izrazila nadu da će Ministarstvo poljoprivrede ipak odraditi ovaj posao na vrijeme.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, proizvodnja mandarina u Hrvatskoj u 2013. iznosila 40.317 tona. Od toga je u Rusiju izvezeno 3.307 tona u vrijednosti od 1,53 milijuna eura.

Tekst: HINA
Foto: CROPIX arhiv
www.slobodnadalmacija,hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni