Politika i gospodarstvo

ROKO TOLIĆ O OBRAZOVANJU: Dragi župane, prepustite nekome tko zna, za vas je krajnje vrijeme da vam kažemo pa-pa!

Roko Tolić, nezavisni kandidat za dubrovačko – neretvanskog župana, održao je danas konferenciju za medije na temu obećanih, a ne realiziranih ulaganja u odgojno – obrazovnu infrastrukturu.

„Nedopustivo je imati ista obećanja iz izbora u izbore, a ne raditi ništa po pitanju njihove realizaciji. Ovaj put govorimo o nečemu što je uistinu najvažnije za svaku zajednicu, a to su naša djeca. To je sustav obrazovanja odnosno školstvo. Uvijek se krivnja tražila u nekim drugim akterima i na nekim drugim adresama. Već 12 godina slušamo kako će se u Konavlima napraviti osnovna škola i sami Konavljani ne mogu se načuditi kako se taj projekt nikako da pomakne s mjesta u smislu izgradnje nove škole. Jer postojeća osnovna škola izgrađena je kao montažna i privremena , a već odavno je prestala biti privremena i postala opasnost za djecu.“, kazao je u uvodnom dijelu održane konferencije Roko Tolić.

Na održanoj konferenciji za medije Tolić je istaknuo kako se i dalje pa i u ovim izborima, od aktualne županijske vlasti, ponovno obećaje izgradnja spomenute škole, a tim obećanjima ne mogu se načuditi ni sami Konavljani.


„Konavljani, genijalni i briljantni kakvi jesu, rekli su kako župan voli doći na Dan općine, Mirise Božić, možda koji dan još i više ga nema. Da je kojim slučajem ove godine bila priredba, djeca 4.b bi mu otpjevala pjesmu “Bitno”, koji koincidira s plakatom. Pjesma kaže: “Uvijek kad vam je bitno i trebate roditeljski glas, vi se sjetite i nas i onda vam ne postane hitno. Zato, dragi župane, prepustite nekome tko zna, za vas je krajnje vrijeme da vam kažemo pa-pa!”, prenio je Tolić poruku Konavljana.

Nezavisni kandidat Tolić osvrnuo se i na još jedno neispunjeno obećanje ulaganja u odgojno – obrazovnu infrastrukturu.

„Kada s druge strane govorimo o obećanoj sportskoj dvorani za Gimnaziju. Tu nemamo ni D od dvorane. Sve je stalo na obećanjima. Ne znam je li više neugodno 12 godina obećavati nešto, a ne napraviti apsolutno ništa po tom pitanju. S druge strane dvorana u Općini Slano se napravila za tri godine, ali pretpostavljam zbog agilnosti općinskog načelnika“, kazao je Tolić je dodajući kako će, kada postane župan, ova dva projekta biti prioritet.

Tolić je dodao i kako je pored ova dva ulaganja važno istaknuti i nepostojanje školske sportske dvorane u Stonu. Za Ston je Tolić istaknuo kako se radi o prepoznatom kraju poznatog po školjkarima, vinarima, soli, ali kada se dođe do djece, sportaša i rekreacije onda sve tu prestaje.

Kao dobar primjer ulaganja u odgojno – obrazovnu infrastrukturu Tolić je istaknu primjer Grada gdje je veća škola za puno više učenika izgrađena iz temelja u tri godine.

Na održanoj konferenciji Tolić se dotaknuo i drugih ulaganja u obrazovanje.

„Dok se s jedne strane nije mislio na naše najmlađe i na uvjete njihovog školovanja, s druge se strane

itekako mislio o svom komforu i luksuzu. Pa je tako, aktualni župan, kupio novu limuzinu. I zato ću vam još nešto sada obećati. Meni ne treba, kao sadašnjem županu nova limuzina od skoro 400 tisuća kuna i tko zna koliko još desetaka tisuća kuna na njeno održavanje tijekom godine. Ja ću taj luksuzni Audi prodati i taj ću novac preusmjeriti na stipendije učenicima i studentima. Tako da će stipendije učenicima i studentima porasti za 50 posto. Učenici će tako umjesto 600 dobiti 900 kuna, a studenti umjesto 1000 dobit će 1500 kuna“, zaključio je Tolić.