Ekologija Politika

RIBARSKO ZNANSTVENA MREŽA: Održan prvi dio završne konferencije

ODRŽAN PRVI DIO ZAVRŠNE KONFERENCIJE PROJEKTA RIBARSKO ZNANSTVENA MREŽA Grad Ploče.

Na završnoj konferenciji sastali su se dr.sc. Ana Gavrilović, predstavnik znanstvenika Agronomskog fakulteta Zagreb, Michael Chatziefstathio, predstavnik PASTI-ja, Ivanka Pažin, predstavnik Grada Ploča, te projekti tim.

Michael Chatziefstathio koordinirao je study visit Messolonghi Lagoon predstavnika lokalnih ribara i znanstvenika u rujnu 2021.godine gdje je predstavljena najbolja praksa u pripremi, marketingu i tržišnom plasmanu ribarskih proizvoda – cipli (butargi).


Messolonghi Lagoon je poznata po svojim prepoznatljivim obilježjima koja su gotovo pa identična našim prostorima doline Neretve.

Kroz terenski rad znanstvenika pokusnim ribolovom i iskustvom lokalnih predstavnika ribara prikupili su se podaci o veličini populacije jegulje u donjem toku rijeke Neretve i definirala njena važnost za gospodarsku djelatnost.

Svi rezultati znanstvenih istraživanja i studija biti će prikazani u sklopu drugog dijela Završne konferencije koja će se održati 28. lipnja 2022. godine.

Podsjetimo, cilj projekta je poticanje okolišno održivog, resursno učinkovitog, inovativnog, konkurentnog i na znanju utemeljenog ribarstva. Projekt se provodi u sklopu Mjere I.3. „Partnerstvo između znanstvenika i ribara“ kojom se želi postići poticanje razmjene znanja između znanstvenika i ribara.
Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo u iznosu od 2.919.828,41 kn.

Tekst i foto: Eleonora Kužet/Radio Ploče

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni