Politika i gospodarstvo

Rekordan urod mandarina, ali nema ih tko pobrati!

Iz tvrtke AgroFructus u utorak su izvijestili kako se ovogodišnji urod mandarina procjenjuje na rekordnih 90 tisuća tona, no i upozorili da ih nema tko pobrati i pripremiti za tržište.

– Procjena je da će ovogodišnji urod mandarina biti rekordan i iznositi čak 90.000 tona, a mi ne možemo naći radnike koji će te mandarine ubrati i pripremiti za tržište, kazao je predsjednik uprave AgroFructus grupe Denis Matijević, ujedno vlasnik i najvećeg otkupnog centra u Opuzenu.

Iz AgroFructusa ističu kako im nedostaje 150 sezonskih radnika, a razlog vide u iseljavanju i nemogućnosti uvoza radne snage.


– Iz Hrvatske je iselilo više od sto tisuća radno sposobnih, a trend odlaska čitavih obitelji još je uvijek u uzlaznoj putanji, tvrdi Matijević, napominjući kako je učinkovitije iskorištavanje uroda ključno za konkurentnost i boljitak hrvatske poljoprivrede.

– Ako su proizvođači u tome onemogućeni, urod propada, a s njime i prilika za prosperitet, kazao je Matijević, dodajući da je 20 dozvola za nova zapošljavanja stranaca u sektoru poljoprivrede i šumarstva prema vladinoj Odluci o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2016., daleko od postojećih potreba hrvatskih poljoprivrednika.

– Imamo oko 170 tisuća poljoprivrednih gospodarstava. Prema kvoti koju smo u ovom sektoru dobili, na 8500 gospodarstava moguće je zaposliti tek jednog stranca. Apsurdna je i sama pomisao da je to dovoljno, istaknuo je Matijević te upozorio kako će se taj problem posebice odraziti na male proizvođače.

Tekst: PSD
www.slobodnadalmacija.hr

Foto: Damir Jelčić