Politika i gospodarstvo

Reforma i socijala: besplatni udžbenici za osnovce, više od sto tisuća novih tableta

Korona-kriza, nastava na daljinu, dugotrajni štrajk u prosvjeti i druge bremenitosti koje su obilježile školsku godinu na izmaku – ništa nije narušilo pripreme za nastavak kurikularne reforme od jeseni i nove 2020./2021. školske godine.

Kako je u utorak za Slobodnu Dalmaciju potvrdio Marko Košiček, glavni savjetnik ministrice obrazovanja i znanosti, na jesen se nastavlja postupni ulazak u reformske procese i drugih naraštaja, koji dosad nisu bili uključeni u kurikularnu reformu.

Tako će od nove školske godine prema novim kurikulima raditi praktički svi učenici u osnovnim i srednjim školama, osim đaka u četvrtim razredima osnovnih škola, osmaša (s tim da će njih kurikularna reforma zahvatiti u predmetima kemija, biologija i fizika) te maturanata.


Međutim, ono što će roditelje i učenike najviše zanimati jest da je država i od iduće školske godine osigurala besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola, kako za obvezne, tako i izborne predmete, za što je u državnom proračunu osigurano oko 180 milijuna kuna.

Brza potvrda Vlade

– Radne bilježnice i ostali materijali u osnovnim školama neće se pokriti sredstvima iz proračuna, a kao i ove školske godine država neće kupovati ni udžbenike za srednjoškolce. Međutim, to se ne odnosi na djecu koja dolaze iz obitelji korisnika zajamčene minimalne naknade, kojima će i u idućoj školskoj godini država pokriti trošak radnih bilježnica i drugih materijala u osnovnim, odnosno udžbenika u srednjim školama – najavljuje Košiček. Vlada bi tu odluku trebala potvrditi već na sjednici u četvrtak.

Iako bi ti troškovi za ostale učenike mogli pasti na teret obiteljskih blagajni, iz Ministarstva podsjećaju kako, kao i dosad, u tome dijelu mogu “uskočiti” osnivači, odnosno lokalna samouprava koja bi iz vlastitih proračuna mogla “pružiti ruku” obiteljima sa školarcima. Takvu je odluku već donio Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić, koji će kupiti knjige svim srednjoškolcima te radne materijale za osnovce.

– To je još jedan dokaz koliko je obrazovanje važno Zagrebu – poručuje Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, koji je potvrdio kako će u tu svrhu Zagreb izdvojiti oko 50 milijuna kuna.

Iako je to možda roditeljima i učenicima manje važno, treba reći kako će država za iduću školsku godinu kupiti u osnovnim školama potpuno nove udžbenike za učenike prvih, drugih i trećih razreda za sve predmete, kao i one iz izborne informatike od prvog do četvrtog razreda (što je novost koja se uvodi od jeseni), te nove udžbenike za učenike šestih i sedmih razreda, kao i one iz fizike, kemije i biologije u osmim razredima. U ostalim razredima osnovne škole samo će dokupiti potreban broj “starih” udžbenika koji su korišteni i ove školske godine.

– Dio tih rabljenih udžbenika moći će se iskoristiti i u nastavi iduće školske godine, ali o kolikom će broju biti riječ, znat ćemo nakon što završi školska godina i roditelji te udžbenike vrate u školu – objašnjava Marko Košiček.

Zaključen odabir

Treba reći kako su nastavnici i učitelji završili odabir udžbeničkih naslova koje će koristiti u nastavi u idućoj školskoj godini, a na mrežnim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja mogu se pronaći informacije o rezultatima odabira za svaku pojedinačnu osnovnu i srednju školu. Uz to, istu informaciju za svoju školu svaka će obrazovna ustanova biti dužna istaknuti na svojim mrežnim stranicama najkasnije do početka srpnja. Učenike osnovnih škola, kao i ove školske godine, knjige će dočekati na klupama prvog dana škole, 7. rujna, naravno ako novi val korone ne poremeti te planove.

U nešto težoj financijskoj situaciji mogle bi se naći obitelji srednjoškolaca izvan Zagreba, koje će same morati pokriti trošak udžbenika. To se osobito odnosi na učenike drugih i trećih razreda srednjih škola koji će morati kupiti sve nove knjige, odnosno za njih su izrađeni potpuno novi udžbenici za iduću školsku godinu, s obzirom da će svi oni morati raditi prema novim programima.

Učenike prvih razreda srednjih škola također će obuhvatiti reforma, međutim oni će moći naslijediti ili kupiti rabljene udžbenike koje su već ove školske godine koristili učenici iz prvih “reformskih” razreda, pa bi tako mogli barem malo umanjiti cijenu kompleta. Generacija maturanata 2020./2021. školovanje će ionako završiti prema starom programu, tako da i oni mogu računati na rabljene.

Novi tableti za učenike i laptopi za nastavnike

Ne samo što osnovcima stižu besplatni udžbenici, nego je Ministarstvo u novoj školskoj godini osiguralo pojedinačne tablete za sve učenike od petog do osmog razreda koji ih dosad nisu imali. Dok su se ove godine u nižim razredima tableti nabavljali samo za prvašiće koji su ušli u kurikularnu reformu, i to prema modelu jedan uređaj na četiri učenika, prema istome modelu od jeseni školama će biti dostavljen potreban broj tableta za nastavu u svim odjeljenjima od prvog do četvrtog razreda.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u tu je svrhu pokrenulo nabavu još 109.885 tableta za učenike, a postupak javne nabave provodi Središnji državni ured za središnju javnu nabavu. Sredstva su osigurana u sklopu projekta Podrška provedbi Cjelovite kurikularne reforme II (CKR II), Škola za život, financiranog iz Europskoga socijalnog fonda.

Uz to, CARNET je u sklopu projekta e-škole pokrenuo nabavu prijenosnih računala za još 26.755 nastavnika, financiranih također iz Europskoga socijalnog fonda.

Oko 1900 kuna za 2. i 3. razrede gimnazija

Kako će potpuno nove udžbeničke komplete iduće školske godine morati kupiti jedino učenici drugih i trećih razreda srednjih škola, na temelju objavljenih informacija o odabiru udžbenika izračunali smo koliko bi kućne budžete to moglo stajati.

Kao primjer uzeli smo splitsku III. gimnaziju, a rezultati su sljedeći: komplet novih udžbenika za učenike drugog razreda te prirodoslovno-matematičke gimnazije iznosi 1870 kuna (ako učenik odabere etiku), odnosno 1861 kunu ako pohađa katolički vjeronauk. Slična je i cijena u trećem razredu: 1872 kune (s etikom), odnosno 1843 kune (s udžbenikom za vjeronauk).

Slobodna Dalmacija