Politika i gospodarstvo

Referendum prije studija je bio nepotrebno trošenje novaca, ali poštivati ćemo volju građana

I dalje ćemo raditi na održivom razvoju Luke i grada uz aktivno uključivanje građana

Čuli smo kakav je stav Pločana u ovom trenutku. Na nama je da ga poslušamo i razmotrimo daljnje korake. Kao inicijatori ideje temeljem pozitivnih iskustava brojnih zapadnoeuropskih gradova i luka vjerujemo da bi ovaj projekt pružio ozbiljan potencijal za razvoj Luke Ploče, grada Ploča i doline Neretve, no mi nismo u poziciji donositi strateške odluke. Ovaj savjetodavni referendum provodio se prije nego što su napravljene ikakve studije, pogotovo one koje govore o utjecaju na okoliš ili na ostale gospodarske djelatnosti ovog kraja, temeljem kojih bi se o toj ideji mogla voditi argumentirana, a ne emotivna ili politikantska rasprava. Vjerujemo da je zbog toga veliki dio građana do danas ostao uskraćen za sve informacije o potencijalnom projektu. Referendum o inicijativi za koju ne postoji niti investitor niti ikakva odluka, niti studija bio je samo nepotrebno trošenje gradskog novca.

Odluka gradskog vijeća iz 1995. godine posljednji je dokument lokalnih vlasti vezan uz taj projekt i u njemu je jasno naznačen stav lokalne uprave. Referendum je iskorišten isključivo kao skretanje pozornosti s pravih problema koje ovaj grad ima, a koji će nadamo se od ponedjeljka doći na red. Bez obzira na to što smatramo da je ovaj referendum bio nepotreban mi ćemo kao što smo i najavili poštivati volju lokalnog stanovništva.


Poštovat ćemo sve zakone i propise Republike Hrvatske, kao i odluke mjerodavnih tijela. Naš stav je da se puni potencijal koji ova investicija pruža Pločama ne može ostvariti bez prihvaćanja projekta od strane lokalnog stanovništva. Mi ćemo i dalje, kao i dosad, aktivno tražiti prilike za osiguranje održivog razvoja Ploča i Luke Ploče kao gospodarskog pokretača grada. Planiramo u svim svojim postupcima dodatno uključiti građane kako bi u svakom trenutku bili u cijelosti informirani. Luka Ploče razvijat će se sa ili bez ovog projekta. Nadamo se da će oni koji nose odgovornost za razvoj ovog grada, kao i udruge koje su bile izrazito aktivne u osporavanju naše ideje uskoro prezentirati realne alternativne projekte koje podržavaju i smatraju prikladnima, a koje će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i gospodarski napredak grada.

Luka Ploče d.d.