Politika i gospodarstvo

Gradsko vijeće Grada Ploča protivi se izgradnji termoelektrane na području Grada Ploča

Gradsko vijeće Grada Ploča protivi se izgradnji termoelektrane na području Grada Ploča i donošenju bilo kakve odluke o izmjeni gradskog, županijskog i Državnog prostornog plana za objekte od važnosti za državu bez javne rasprave kojim bi se predvidjela izgradnja termoelektrane na ugljen u Pločama, a da prethodno građanima Grada Ploča nije omogućeno da referendumom odluče jesu li za ili protiv izgradnje termoelektrane na ugljen u Pločama.

Vijeće je donijelo oduku o provođenju referenduma s pitanjem „Jeste li za izgradnju termoelektrane na ugljen na području grada Ploča“ s predloženim odgovorima ZA i PROTIV, koji će se održati u nedjelju 11. siječnja 2015. godine. Vijeće će, također, koristiti sva pravna sredstva pred domaćim i međunarodnim tijelima da se ospori planiranje termoelektrane na ugljen u Pločama ukoliko se građanima Grada Ploča ne omogući osobno izjašnjavanje ili odluka o mogućoj izgradnji bude u suprotnosti sa stavom građana Grada Ploča nakon provedenoga referenduma. Stoji to, među ostalim, u Deklaraciji usvojenoj na tematskoj sjednici Vijeća. Za deklaraciju je glasovalo devetero vijećnika vladajuće koalicije HDZ-HSS-HSLS (Davor Mihaljević, Tomislav Batur, Božo Škarić, Zvonko Jerković, Tereza Čović, Toni Grgurinović, Stipe Barbir, Ante Vuković, Jurica Šetka), troje je bilo protiv ( Zoran Bule, (Pločanska stranka), nezavisna vijećnica Ana Musa i SDP-ov vijećnik Ante Ćopo) dok je troje vijećnika SDP-a (Toni Zmijarević, Nada Ivanković, Viktor Markota) i Zoran Družijanić (NL) bilo suzdržano.

Prijepori oko datuma referenduma

Osim ovoga, vijećnici su glasovali o još dva prijedloga. Zoran Bule preuzeo je prvotni prijedlog Ane Muse da se“jasno i nedvojbeno odbija mogućnost izgradnje termoelektrane na ugljen na području Grada Ploča“ i da se to ugradi u PP Grada Ploča i isto predloži Županijskoj skupštini, bez referenduma, ali je taj prijedlog dobio samo dva glasa (Bule, Ćopo).


Prijedlog Ane Muse i SDP-a bio je blizu usvojenoga prijedloga Deklaracije. Oni su također tražili „jasno i nedvosmisleno odbijanje mogućnosti izgradnje TE“, ali se glavni prijepor vodio oko datuma referenduma. Naime, četvero vijećnika SDP-a i Ana Musa, koji su i jedini glasovali za taj prijedlog, za referendum su predlagali nedjelju 30. studenoga 2014. godine.
Većina Pločana protiv TE

Na početku sjednice predlagateljica Ana Musa je kronološki podsjetila na pokušaj gradnje TE u Pločama, istaknula je kako to nije projekt od državne važnosti, upozorila na opasnosti koje prijete eventualnom realizacijom projekta, te optužila lučke krugove i prozvala gradsku vlast. Toni Zmijarević je ispred kluba vijećnika SDP-a izrazio protivljenje izgradnji takvog objekta, koji će „ neke naše sugrađane osuditi na smrt“, te je podsjetio na 2002. godinu, kada su se SDP-ovi županijski vijećnici, bez obzira na SDP-ovu vlast u državi, usprotivili takvoj ideji. SDP-ovac Ante Ćopo je poručio da „zločinački pothvat neće proći“ i da je ovoj zemlji dosta „financiranja i tovljenja HDZ-ovih i SDP-ovih Buljubašića“. Zoran Bule (PLS) je rekao kako nema otrova koji nije došao u Ploče i kako se mora spriječiti dolazak novih otrova. Premda, kako je sam istaknuo, zna da su TE štetne, Zvonko Jerković (HSS) apelirao je na prestanak niskih udaraca, ružnih riječi i uvreda i dao podršku referendumu u kojem će svi ljudi moći iskazati svoju volju.

Predsjednik Gradskog vijeća Davor Mihaljević (HDZ), koji je predložio Deklaraciju, protiv je svih investicija koje utječu na zdravlje ljudi, a zbog donesenog Zakona o strateškim investicijama i Uredbe države kojom preuzima ingerenciju na energetske objekte veće od 20 MW, te zbog najavljenog novog Državnog prostornog plana, koji će, kako tvrdi, omogućiti izgradnju takvog objekta, zalaže se i za raspisivanje referenduma, kao jasne poruke vlastima, za kojega je predvidio ishod ravan onome o samostalnosti. Gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić istaknuo je kako samo odluka Gradskoga vijeća nikoga ne obvezuje. „Deklaracijom se šalje jasna poruka da ne želimo termoelektranu. Uvjeren sam da će između 80 i 90 posto Pločana glasovati protiv TE i to će biti puno ozbiljnija poruka Vladi i Županiji. O ovome pitanju zatražio sam stav premijera Zorana Milanovića, predsjednika Ive Josipovića, ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš, ali mi nitko od njih nije odgovorio i to me brine. Mi ćemo do kraja branit stav ljudi“, rekao je Vejić.

Ante Šunjić
dubrovacki.hr