Politika

Referendum 11. siječnja 2015. s pitanjem: Jeste li za TE na ugljen?

kresimir vejic

Grad Ploče provest će 11. siječnja 2015. referendum o termoelektrani na ugljen u luci Ploče, bez obzira na stav Ministarstva uprave, koje ističe kako nema ovlasti za to. Ministarstvo se o ovoj temi očitovalo na zahtjev udruge “Škanj” iz Ploča, te je od gradskih službi zatražilo dokumentaciju sa sjednice Gradskoga vijeća na kojoj je usvojena Deklaracija i donesena odluka o održavanju referenduma, kao i Statut grada Ploča i Poslovnik Gradskog vijeća.

U dopisu se ističe kako je “Deklaracijom utvrđeno da se Gradsko vijeće protivi izgradnji TE u Pločama, da će koristiti pravna sredstva kako bi se osporilo planiranje termoelektrane, te je ujedno utvrđeno da će se 11. siječnja 2015. godine održati referendum s referendumskim pitanjem: Jeste li za izgradnju termoelektrane na ugljen na području Grada Ploča?”.

’Plaše se mišljenja građana’
U Ministarstvu uprave ističu kako je riječ o pitanju energetske djelatnosti, što je uređeno Zakonom o energiji, te su Gradu Pločama poručili kako “pitanje izgradnje termoelektrane ne spada u samoupravni djelokrug jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, pa shodno tome predstavnička tijela nisu ovlaštena odlučivati po tom pitanju”.


– To je pitanje od životnog značenja za naše sugrađane i budućnost našega grada, a nije samo energetsko pitanje, kako ga tumači Ministarstvo uprave. Referendum je najviši demokratski oblik izjašnjavanja i ne vidimo razloga zašto se u Vladi RH plaše mišljenja svojih građana. Na ovaj način Ministarstvo uprave direktno krši Europsku povelju o lokalnoj samoupravi, čija je potpisnica i RH, pa kao međunarodni sporazum ima snagu veću od Zakona – kaže gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić.

Teksdt: Ante Šunjić

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni