Politika i gospodarstvo

Rebalans proračuna – najgore tek dolazi!

SDP

Dana 05. prosinca 2013. održana je sjednica Gradskog vijeća na kojoj je glavna tema bila rebalans proračuna grada Ploča. Obzirom na smjer planiranih radnji kojima se nipošto ne štite interesi grada i naših građana, već se čak ide na njihovu štetu te obzirom na uočene nepravilnosti i neusklađenosti s vezanim zakonima, SDP GO Ploče smatra nužnim reagirati.

Planirani proračun bio je cca. 43 milijuna kuna, a rebalansom je smanjen na cca. 30 milijuna kn. Unatoč ‘rezovima’ koje su vladajući smatrali nužnima za funkcioniranje grada, zanimljivo je istaknuti kako u gradskoj blagajni ima novca za povećanje troškova reprezentacije i stavke plaća (što se i jedino povećalo), dok je sve ostalo smanjeno.

Najveće žrtve proračuna su umirovljenici koji ostaju bez božićnice i učenici koji putuju sa šireg područja koji će jedini plaćati prijevoz.


Smatramo neprihvatljivim da se novac izdvaja za povećanja primanja gradskih dužnosnika i troškove reprezentacije istih na štetu, očito najranjivijih, skupina našeg društva kao što su djeca i umirovljenici. To nam ujedno otvara prostora za razmišljanje kako se na štetu naših građana štite neki osobni interesi što je i očito iz navedenih odluka vladajuće garniture.

Nadalje, uočene su i određene nepravilnosti prilikom donošenja rebalansa proračuna na koje želimo ukazati. Općine Gradac i Slivno su uplatile 320 tisuća kn za sanaciju odlagališta otpada Lovornik, a vladajuća većina je to odlučila potrošiti na subvencioniranje Komunalnog održavanja čime se novac očigledno ne troši u skladu s njegovom konkretnom namjenom. Nije loše pritom napomenuti kako je sanacija odlagališta Lovornik izbačena iz proračuna grada.

Gradu ujedno prijete i brojne osnovane tužbe zbog neispunjavanja ugovornih obveza vezanih uz tvrtku Porto Tolero i povrat imovine obitelji Stipić. Slučaj s tvrtkom Porto Tolero je ujedno i jako dobar primjer neodgovornog rada vladajućih punog nepravilnosti u proteklom mandatu kojim je, ne samo potencirao veliku moguću štetu za sam grad, već je i uspio zatvoriti vrata jednoj velikoj i korisnoj investiciji.

Nadalje, gradonačelnik je i sam priznao da krši zakon o proračunu hitnom intervencijom na Dječjem vrtiću pri čemu nije upitna sama investicija, no trebalo ju je u skladu s navedenim zakonom i uvrstiti ranije kao promjenu u proračunu.

Problem predstavlja i činjenica da će ovakav proračun trebati smanjiti jer je sada već izvjesno da se neće realizirati uvrštena prodaja zemljišta od 4 milijuna kuna, čime proračun nije usklađen sa realnim stanjem stvari i realnim očekivanjima.

Uz očigledno gomilanje problema i dovođenja grada u sve težu financijsku i razvojnu situaciju, u rebalansu proračuna je vidno da su eliminirane i sve stavke koje su od vitalnog interesa za ovo područje i koje bi neupitno predstavljale svojevrstan plan razvoja i korak prema naprijed. Tako su iz proračuna izbačeni: Poslovna zona Vranjak, već spomenuta sanacija odlagališta otpada Lovornik, vodovod Rogotin – Banja – Komin, prostorni plan, urbanistički plan te katastarska izmjera grada Ploča.

Kao oporba, dužni smo reagirati, ne samo na nerad vladajuće garniture, već i očito nanošenje štete našem gradu i svim našim građanima. Proračun u kojemu se nameću odricanja najranjivije strukture društva, a u kojemu se istodobno nameće povećanje plaća vladajućoj gradskoj garnituri kao prioritet, ne može biti u skladu s interesima i razvojem našega grada, a da ne govorimo o uočenim nepravilnostima i neusklađenosti rada s odgovarajućim zakonima. Ovakva neodgovornost i nesavjesnost u radu organa koji bi trebali biti u službi našeg grada i građana su apsolutno neprihvatljivi i javnost mora biti upoznata i upozorena sa stvarnim stanjem i lošim odlukama koje će im se servirati kroz ovaj rebalans proračuna, a koji će najviše koštati – naše sugrađane!

sdp-ploce.com