Politika i gospodarstvo

Reakcija Zdenke Mateljka (HSS) zbog niza neistina plasiranih u posljednje vrijeme u pojedinim medijima

Od gospodina Zdenka Mateljka smo dobili Priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Povodom članaka u pojedinim medijima, vezano za odštete zbog elemtarne nepogode i ostalih neistina, dužan sam reagirati na ovaj način i obratiti se pločanskoj javnosti, a i šire.

Što se tiče šteta nastalih na području grada Ploča u siječnju 2017. godine, štete su bile, proglašena je elementarna nepogoda kad sam osobno nazvao sada bivšeg gradonačelnika gosp. Krešimira Vejića, župana gosp. Dobroslavića i ekipu sa HRT-a. Prisutno je bilo i Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.


Tad je snimljeno komplet zatečeno stanje na terenu, na području Pojezerja i Grada, a na žalost ovih sitnih prevaranata i obmanjivača pločanske i šire javnosti, snimanje štete za Hrvatsku radio televiziju je odrađeno u mojim vinogradima, što se može provjeriti na snimci HRT-a.

Jer, na osnovu moje intervencije i Odbora za procjenu, proglašena je elementarna nepogoda za područje Spilica, Crpala i Staševice,  i u Neretvi. Za sve navedeno postoje pisani dokumenti koji se mogu provjeriti u Gradu Pločama, a koji su poslani i u Županiju.

Ovom prilikom se zahvaljujem tadašnjem gradonačelniku Vejiću i županu Nikoli Dobroslaviću koji su proglasili stanje elementarne nepogode.

Zahvalio bih se i glavaru Mjesnog odbora Staševica koji je prespavao sve navedeno, pa očigledno nije upoznat da je prilog sa prikazanim štetama sa područja cijelog Grada prikazan na HRT-u u emisji o poljoprivredi. Žao mi je što je glavar sela Staševice vjerovatno i prekjučer prespavao nevrijeme koje je pogodilo područje Spilica, Crpala i Staševice, gdje su također nastale ogromne štete. No, on se nije udostojio pozvati medije niti se obratiti Gradonačelniku ni gradskim službama o nevremenu koje je pogodilo Mjesni odbor na čijem čelu je glavar.

Umjesto da radi ono za što je izabran, trenutni glavar MO Staševice se bavi raznoraznim podmetanjima, neistinama, tj. svime, osim onim što mu je dužnost.

Što se tiče osobno mog OPG-a, koji sam naslijedio od pokojnog oca prije godinu i po dana, napominjem da sam na funkciji predsjednika Povjerenstva za procjene štete od elementarnih nepogoda imenovan prije 8 godina, na prijedlog tadašnjeg gradonačelnika Vejića, od strane Gradskog vijeća. Isto tako sam predložen i od sadašnjeg gradonačelnika Krstičevića. Nikad nisam imao primjedbi na svoj rad, na teren sam izlazio uvijek kad je za to bila potreba i o svom vlastitom trošku. Javnost mora znati i to da osobno radim 20 tisuća loza, prijavio sam štetu kao i svi drugi sa područja drugih mjesnih odbora, i ništa nisam sam sebi udjelio već je iz Zagreba došao izračun koliko tko treba dobiti naknade.

Volio bih da se javno objave podaci tko je sve dobio naknadu za pretpljenu štetu, da se ušutkaju oni koji šire neistine da sam pogodovao članovima HSS-a ili SDP-a (podsjećam da je u to vrijeme na vlasti u Pločama bila koalicija HDZ – HSS – HSLS).

Osvrnut ću se i na optužbe da zapošljavam ljude i slično. Nikad u ovih 8 godina nisam zaposlio ni jednog člana svoje stranke niti člana svoje šire i uže obitelji, što je vrlo provjerljiv podatak. Žao mi je što se ovakve neistine šire i ne znam tko to plasira, i što moram reagirati na ovakav način, javno. Činjenica je da, dok je gospodin Krešimir Vejić bio na čelu pločanskog HDZ-a, da se ovakve gadarije i neistine nisu pisale.

Za izbore za vijeća Mjesnih odbora na području Grada Ploča se nisam mislio aktivnije uključiti, imam previše obaveza u svom OPG-u, u lozi, sa obitelji. Nisam nikoga “zivkao” da glasa za bilo koga iako je HSS, čiji sam član, na razini Grada u koaliciji sa SDP-om i PLS-om. Ali sad pozivam sve glasače Hrvatske seljačke stranke da izađu na izbore i daju povjerenje ovoj koaliciji, a posebno bih molio moje Staševčane da daju glas jednom velikom radniku i čovjeku, Anti Mareviću.

Zdenko Mateljak