Politika i gospodarstvo

Reagiranje Škanja na odgovor Ministarstva gospodarstva RH

skanj

Nakon što je više od 90% žitelja Grada Ploča, na referendumu o izgradnji termoelektrane na ugljen u Pločama održanom dana 25.01.2015. g., reklo NE termoelektrani u Pločama, putem sredstava javnog priopćavanja dobili smo vaš stav, koji glasi:

“Stav Ministarstva gospodarstva je da svakako treba uzeti u obzir volju građana, a konačnu odluku o projektu treba donijeti struka. Taj privatni projekt je Ministarstvo podržalo kao što bi podržalo i svaki drugi razvojni projekt, koji smanjuje uvoz energenata, povećava hrvatsku proizvodnju i zaposlenost, ali uz ključan uvjet poštivanja najviših ekoloških standarda i imajući u vidu brojna pozitivna iskustava zapadnoeuropskih gradova i luka”.

Energično odbijamo vaš odgovor, obzirom da isti odražava neuvažavanje volje ljudi koji su jasno rekli da navedeni projekt ne žele u svom životnom prostoru.


Podsjećamo vas, poštovana gospodo, da u čl. 1. st.2. Ustava Republike Hrvatske – TEMELJNE ODREDBE – stoji ;

„U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana“

Obzirom na navedeno, mi zaključujemo da je Vlada ovlaštena, uz angažman stručnjaka bilo koje vrste, razvijati bilo koji projekt za koji smatra da je od interesa Republike Hrvatske, osim onog projekta kojeg je javnim izražavanjem volje ZABRANIO NAROD, jer NAROD je DRŽAVA, a Vi ste samo trenutni predstavnici naroda s kojim ste zaključili ugovor o radu na određeno vrijeme.

Stoga tražimo da gore izrečeni stav povučete ili uskladite s jasno izraženom voljom naroda te vas podsjećamo da vam ugovor o radu uvijek možemo otkazati, kao i da ćemo naša Ustavom zajamčena prava braniti pred svim sudskim i upravnim tijelima.

Uz najplemenitije namjere primite srdačne pozdrave od nas iz Škanja!!!

Predsjednik
Vlaho Orepić, v.r.