Politika

Radnici Terminala Ploče idu u štrajk

Radnici Naftnih terminala Federacije Ploče stupit će u štrajk upozorenja jer im Uprava i Skupština društva već mjesecima odbijaju prihvatiti kolektivni ugovor. Naime, na pregovorima tijekom kojih su sindikati pristali na niz ustupaka, među kojima i smanjenja plaća do čak 30 posto, sve je teklo dobro, ali na sam dan kada je trebalo uslijediti potpisivanje nadležna tijela Terminala FBiH i NTF-a to odbijaju.

-Sindikati su uradili sve kako bi došlo do potpisivanja ugovora, ali nismo naišli na razumijevanje druge strane. Na brojnim pregovorima koje smo vodili napravili smo mnoge ustupke, ali bez rezultata. Ogromna većina radnika nakon toga izjasnila se za štrajk, pripreme su u tijeku te bi se vrlo brzo isti trebao i održati, kazala nam je Vesna Gradac, povjerenica Sindikata EKN-a.

Pregovori
Prema njezinim riječima, radnici u Pločama imali su kontinuirano kolektivni ugovor od 1996. godine, koji je istekao u kolovozu prošle godine. Tada se uspjelo ispregovarati prijelazni kolektivni ugovor s trajanjem od pet mjeseci, odnosno s produljenjem od osam mjeseci. On je istekao 31. ožujka ove godine, a zbog toga je poslodavac inicirao krajem 2013. nove pregovore. Gradac navodi kako su oba sindikata, većinski EKN i manjinski SING, pristupili pregovorima, koje je u ime NTF-a vodila Uprava, uz suglasnost Skupštine. Uz već navedene brojne ustupke, pregovori su okončani, nađen je kompromis te je ugovor zapisnički ovjeren.


– Međutim, na dan potpisivanja 4. travnja od Uprave dobivamo informacije kako oni nemaju suglasnost Skupštine da potpišu ugovor. Zaista, radi se o nevjerojatnoj stvari, jer daju suglasnost za pregovore, a onda ne daju za potpis, naglasila je Gradac. Nakon toga, sindikati šalju upozorenja Upravi, oni se o tome ne očituju, pa sindikati počinju proceduru za stupanje u štrajk. Gradac kaže kako su proveli referendum unutar njihovih članova, na koji se odazvalo 98 posto radnika, a njih 91 posto izjasnilo se da su za štrajk ukoliko se ne potpiše usuglašeni kolektivni ugovor.

Nelogičnosti
-Nakon toga idemo u proces mirenja, te su se u tri navrata održali sastanci u Dubrovniku, a na jednom od njih je bio i Rasim Kadić, direktor Terminala FBiH. On je tada kazao kako ne može pristati na novi kolektivni ugovor jer je štetan za vlasnika kapitala. Predlaže neke izmjene, na koje mi nismo mogli pristati jer su se radnici ranije izjasnili kako pristaju na kolektivni ugovor koji je već ispregovaran, ističe Gradac. Prema njoj, nevjerojatna je činjenica kako nitko iz Uprave i Skupštine nije imao ništa protiv tijekom pregovora, ali odjednom sada ono što su sami ispregovarali ne žele potpisati. Sve to dodatno bi moglo usložiti ionako tešku situaciju u NTF-u, u kojem se već godinama događaju, blago rečeno, čudne stvari. Naime, od svih terminala u sklopu Terminala FBiH, jedino rade oni u Pločama, a i kod njih su, prema riječima Gradac, kontinuirano prazni kapaciteti od 30 do 50 posto.

Trenutačno naftu skladište samo INA i Petrol, a prema informacijama do kojih smo došli, ukoliko dođe do štrajka i obustave isporuke INA u ugovoru ima klauzulu da mogu raskinuti ugovor. Ne treba posebno naglašavati kakav bi to udar predstavljalo na funkcioniranje ove nekada izuzetno perspektivne kompanije.

Izvor: www.dnevni-list.ba

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni