Politika

Radnici Naftnih terminala Ploče prekinuli štrajk

Ako ih nova uprava ne pozove na sastanak, 40 radnika najavljuje kako će nastaviti štrajk.

Radnici Naftnih terminala Ploče privremeno su prekinuli štrajk nakon osam dana i sada očekuju dolazak nove uprave i dalje pregovore o svom statusu. U međuvremenu, nastavljena je isporuka naftnih derivata prema Bosni i Hercegovini.


Nakon osam dana štrajka, na terminalu u Pločama danas radna atmosfera. Cisterne ponovo čekaju svoj red za točenje. Radnici su jutros odlučili privremeno prekinuti štrajk.

Ako ih nova uprava ne pozove na sastanak, 40 radnika najavljuje kako će nastaviti štrajk. Drugi, manjinski sindikat ne podržava ga od početka. Imaju, kažu, iste ciljeve, ali različite metode, javlja novinarka Al Jazeere Nataša Krstin koja je bila u Pločama.

„Skladišni kapaciteti Naftnih terminala Ploče popunjeni su do pola. Trenutno imaju samo dva komitenta, Inu i Petrol. Ako bilo ko od njih ode, to isto mogu učiniti i radnici, kažu u Sindikatu naftnog gospodarstva“, dodaje ona.

Prevelika šteta, zanemarive razlike

U tom sindikatu pričaju da je već prvog dana štrajka 40 cisterni preusmjereno u Solin. Smatraju da je šteta prevelika, a razlike u kolektivnom ugovoru na kojima insistiraju u drugom sindikatu zanemarive.

Radnici su sa upravom krajem marta usaglasili tekst novog kolektivnog ugovora. Njihov dogovor, međutim, nije odobrio vlasnik NTF-a, a to su Terminali Federacije BiH.

Radnicima su ponudili da kolektivni ugovor traje šest, umjesto 15 mjeseci i da naknada za minuli rad bude 0,6 umjesto 1,5 posto.

Ako se štrajk nastavi, uprava najavljuje sankcije za radnike – iskoristit će pravo koje mu nudi hrvatsko zakonodavstvo i privremeno otpustiti do 50 posto štrajkača.

Izvor: Al Jazeera

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni