Politika i gospodarstvo

Putin zaustavio uvoz iz EU: ‘Izgubit ćemo 70 milijuna kuna, a proizvodnja mandarina će propasti’

Ako ruska vlada ustraje u zabrani uvoza voća i povrća iz zemalja Europske unije, proizvodnja neretvanskih mandarina doslovno će propasti. Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin donio ovakvu odluku opravdavajući je nacionalnim interesima zbog nametnutih sankcija prema Rusiji, među proizvođačima mandarina nastala je velika panika, jer više od 80 tisuća tona, koliko se procjenjuje ovogodišnji urod na neretvanskim poljima, nemoguće je prodati bez ruskog tržišta.

Koliko je tržište Rusije važno neretvanskim proizvođačima i otkupljivačima najbolje pokazuje prošlogodišnji primjer, kada su zbog trenutačnih poremećaja i nemogućnosti izvoza u Rusiju propali deseci tona mandarina na stablima, a i ono što se prodalo zapravo je otišlo u bescjenje.

Prošle jeseni mandarine su doživjele krah, voćari su dovedeni na rub opstanka i teško će se moći oporaviti od financijskih gubitaka. Ovakva odluka Rusije zasigurno će biti posljednji čavao u lijes neretvanske poljoprivrede, poglavito proizvodnje mandarina, koja se posljednjih desetak godina intenzivira.


Tako se rusko-ukrajinska kriza prelama preko leđa ni krivih ni dužnih neretvanskih voćara, kojima nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju ne cvjetaju ruže. Loše je krenulo od 1. srpnja 2013. godine, kada je Europska unija zabranila poticaje od 50 lipa po otkupljenom kilogramu mandarina, koji su u Hrvatskoj bili na snazi od 2004..

U tom, uvjetno rečeno, “zlatnom periodu“ za neretvansku mandarinu zasađeni su deseci hektara novih nasada, kojima tek slijedi puna rodnost, pa procjene govore o preko stotinu tisuća tona mandarina koje će se brati na neretvanskim poljima.

Skromni kapaciteti
Kada se zna da hrvatsko tržište može progutati tek 15-ak tisuća tona, razvidno je da se većina prodaje u izvozu usmjerenom prema zemljama Europske unije i Rusiji, koja je po izvezenim količina na prvome mjestu. Na rusko tržište se izveze prosječno od 25 do 30 tisuća tona, što su enormno velike količine, koje se jedino mogu tamo plasirati.

Statistički gledano, polovina izvoza ide na rusko tržište, a druga polovina u zemlje Europske unije. Procjenjuje se kako će gubitak zbog neostvarenog izvoza od 30 tisuća tona mandarina u Rusiju iznositi 70 milijuna kuna. Stoga su strahovi neretvanskih voćara i te kako opravdani i realni.

– Nadamo se da Hrvatska neće ostati na popisu zemlja iz kojih je zabranjen uvoz voća u Rusiju – kazao nam je Mijodrag Kiridžija, predsjednik Udruženja voćara “Mandarina”. – Priznajemo, strah nas je za budućnost neretvanske mandarine i ne želimo vjerovati da će se s Rusijom u konačnici dogoditi takav crni scenarij.

Jednostavno, ako nam Rusi definitivno zatvore svoja vrata, u tako kratkom vremenu neće biti moguće pronaći nova tržišta za mandarine jer berba kreće za nešto više od mjesec dana – pojasnio je Kiridžija.

– Tržište Rusije nama je od ogromne važnosti. Mi na njemu tražimo potencijalne kupce za mandarine – zaključio je Kiridžija.

Neretvanski voćari nadaju se da će prevladati razum i da Rusija neće ostati pri zabrani uvoza neretvanskih mandarina, jer bi to bio definitivan kraj intenzivne proizvodnje ovog voća.

Stanislav Soldo

slobodnadalmacija.hr