Politika i gospodarstvo

Prvi krug predsjedničkih izbora 22.12.

Premijer Andrej Plenković je na početku današnje sjednice Vlade odlučio o datumu raspisivanja izbora za Predsjednika RH. Prvi krug će biti 22. prosinca

Premijer Andrej Plenković je na početku današnje sjednice Vlade odlučio o datumu raspisivanja izbora za Predsjednika RH.

– Danas ćemo donijeti odluku o raspisivanju predsjedničkih izbora. Prvi krug će biti 22. prosinca. Rokovi počinju teći od 21. ili 22. studenoga, dakle, slijede prikupljanje potpisa, odluka DIP-a i kampanja koja će trajati 15-ak dana do ponoći 20. prosinca – kazao je premijer.


Svi koji žele istaknuti kandidaturu za predsjednika ili predsjednicu Republika imat će 12 dana da prikupe najmanje 10.000 potpisa.

Osim 10.000 glasova, kandidatima je potreban i novac. Zbog toga moraju otvoriti poseban bankovni račun, za što imaju rok do kraja prvog dana službenog početka izborne kampanje. Zasad je račun otvorilo 11 kandidata.

Premijer se osvrnuo i na štrajk prosvjetara.

– U mandatu ove vlade mi smo osigurali povećanje osnovice plaća državnih i javnih službenika za 11 posto do sada. Ukupna sredstva državnog proračuna za isplatu plaća povećana su za 3,2 milijarde kuna. Mi smo pokazali jednu želju da riješimo nastali spor zbog interesa učenika, roditelja pa i učitelja i svih rokova koji nam obrazovni sustav nameće… – rekao je Plenković i dodao kako su oni predložili da se podigne plaća za 6,11%.

Rekao je kako je to uz onih 11 posto od prije to povećanje veće od 18 posto.

– I to su činjenice i to bi bilo dobro da javnost i učitelji to prepoznaju – rekao je Plenković. Poručio je i da se o koeficijentima ne pregovara te kazao i kako su jučer sindikatima predložili odmah potpisivanje dodatka na granski kolektivni ugovor od 2 posto od lipnja iduće godine.

– To znači da bi do kraja iduće godine ukupno u tom sektoru bilo više od 20 posto (povećanje) – rekao je premijer.

Kroz sljedeći mandat Vlade bi uveo euro

– Imali smo prigodu u stručnim krugovima predstaviti sve što radimo – rekao je Plenković te dodao kako bi kroz mandat sljedeće Vlade uveo euro.

Poručio je i kako će danas u Hrvatskom saboru potvrditi prijedlog državnog proračuna.

www.24sata.hr