Politika i gospodarstvo

PRVAŠI U osam neretvanskih osnovnih škola u prvi razred polazi 322 učenika, 15 manje nego lani

Uskoro će početi nova nastavna godina u posebnim okolnostima. Za početak će većina učenika biti u školama, a dio učenika u nekim školama će biti u kombiniranom sustavu (u školi i na daljinu).

Premda je bilo predviđeno, uobičajenog prijema prvaša u škole ove školske godine neće biti tako zbog epidemioloških razloga. Ipak, 7. rujna (ponedjeljak) naši će prvaši prvi put kročiti u svoje razrede gdje će ih uz učiteljice dočekati i udžbenici te drugi materijali s kojima će se družiti tijekom ove nastavne godine.

Like Metković je istražio koliko je prvaša u novoj školskoj godini u neretvanskim osnovnim školama. Evo broja, u ponedjeljak će u osam osnovnih i sedam područnih škola na području Neretve ući 322 učenika prvog razreda, što je 15 prvaša manje nego prošle (337), odnosno 35 prvaša više nego pretprošle školske godine (297).


Evo kako to izgleda u osam neretvanskim školama s pripadajućim područnim školama u šk. godini 2020./2021. uz usporedbu s prošlim godinama:

  • u OŠ Stjepana Radića – Metković upisano je 110 učenika u prvi razred (105 u matičnoj školi, 4 u PŠ Mlinište i 1 u PŠ Bijeli Vir). Prošle godine je bio upisano 120 prvaša (115 u matičnoj školi i 5 u PŠ Mlinište), a pretprošle 101 učenik (97 u matičnoj školi, 1 u PŠ Bijeli Vir i 3 u PŠ Mliniše)
  • u OŠ don Mihovila Pavlinovića – Metković upisano je 87 učenika u prvi razred (78 u matičnoj školi, 6 u PŠ Vid i 3 u PŠ Prud). Prošle godine je bilo upisano 89 prvaša (81 u matičnoj školi i po 4 u PŠ Prud i PŠ Vid), a pretprošle 63 (57 u matičnoj školi i 6 u PŠ Vid).
  • u OŠ Kula Norinska je upisno 6 učenika prvog razreda (po tri u matičnoj školi i PŠ Krvavac). Prošle godine je bilo upisano 7 prvaša (6 u matičnoj školi i 1 u PŠ Krvavac), a prošle godine 6 (3 u matičnoj školi i 3 u PŠ Krvavac)
  • OŠ Ivo Dugandžić Mišić – Komin je upisano 16 učenika u prvi razred. A prošle i pretprošle godine ih je bilo upisano 7 prvaša.
  • u OŠ Opuzen je upisano 45 učenika u prvi razred (40 u matičnoj školi i 5 u PŠ Blace). Prošle godine je bilo upisano 47 prvaša (46 u matičnoj školi i 1 u PŠ Blace), a pretprošle  41 i to samo u matičnoj školi.
  • u OŠ Vladimira Nazora – Ploče je upisano 44 učenika u prvi razred (40 u matičnoj školi i 2 u PŠ Rogotin). Prošle godine je bilo upisano 57 prvaša (53 u matičnoj školi i 4 u PŠ Rogotin), a pretprošle 63 (u matičnoj školi 58 i PŠ Rogotin 5)
  • u OŠ Fra Ante Gnječ – Staševica  je upisano 7 učenika. Prošle godine ih je bilo upisano 8 prvaša, a pretprošle 7.
  • u OŠ Otrić-Dubrave (Otrić-Seoci) je upisano 9 učenika u prvi razred. Prošle godine ih je bilo upisano tek 2, a pretprošle 9.

Povećanje broja učenika prvoga razreda bilježe samo škole u Kominu (+9) i Otrić-Seocima (+7).

Izvor: likemetkovic.hr