Politika i gospodarstvo

Prosvjed proizvođača mandarina

Tristotinjak neretvanskih voćara okupilo se točno u podne na jadranskoj magistrali ispred hotela Merlot, kako bi još jednom upozorili hrvatsku javnost na lošu prodaju mandarina i beznađe u kojem su se našli ove jeseni. Organizatori prosvjeda neformalna skupina „Neretvanska mladež“ pozvali su nadležne, hrvatsku Vladu, i ministarstvo poljoprivrede na razumijevanje i pomoć jer će neretvanski voćari nakon ovako loše berbe potpuno propasti. Oni su ogorčeni i na otkupljivačka poduzeća za koja ističu da su višak u lancu proizvodnje i prodaje.

Ističu da treba uvesti više reda i pravila ponašanja prilikom berbe i otkupa te da je nužno izraditi dokumente koji reguliraju uvjete i način berbe.

Treba jasno definirati kalibriranje i klasiranje mandarina jer se događa da je kod jednog otkupljivača 1. Klasa kalibar 1 i 2, a kod drugog 1,2 i 3. Što je velika šteta za proizvođače. Također neki otkupljivači priznaju i kalibar 5 dok ga drugi smatraju „smećem“, ali ipak ga stavljaju u prodaju (to znači kradu), upozorili su prosvijednici, koji također traže, određivanje minimalne zajamčene cijene ili ciljane cijene za svaku proizvodnu godinu prije početka berbe, proglašenje mandarine nacionalnim resursom, uspostavu institucije, koja će imati autoritet nad cjelokupnom proizvodnjom mandarina u doline Neretve, uspostavu sustava edukacija proizvođača u cilju dobivanja većih prinosa i veće kvalitete, uključivanje Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u promidžbu neretvanske mandarine na stranom tržištu i ucrtavanje na turističku kartu Hrvatske te poticanje udruživanja proizvođača u proizvođačke organizacije (POs) i prodaju mandarina krajnjem kupcu bez posredovanja dosadašnjih otkupnih poduzeća.


Za trajanja prosvjeda mandarine su dijeljene putnicima, koji su iz svojih automobila u čudu promatrali što se događa.

Stanislav SOLDO
dubrovacki.hr
Foto: www.hotel-r.net