Politika i gospodarstvo

PRORAČUN ŽUPANIJE: 1,2 milijuna kuna za početak izgradnje srednjoškolskog centra u Pločama na čekanju

Vijećnici u Županijskoj skupštini Dubrovačko – neretvanske županije usvojili su proračun za 2019. godinu u iznosu od 699 milijuna kuna. obrazlažući proračun za idući godinu župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je proračun nešto viši od onog za 2018. godinu.

– Proračun je kao i svaki dosad koji smo predlagali, realan, to je akt koji osigurava stabilnost funkcioniranja Županije i kontinuitet stabilnosti koji su korisnici proračuna imali dosad. On je i razvojni, financirat ćemo i nove projekte i nove inicijative. Za EU projekte imamo planiranih 51 milijun kuna. Oni se ne mogu realizirati u jednoj godini, ali je bitno da mi iza tih projekata stojimo. – rekao je uvodno Dobroslavić.

– Sve više ljudi iz Neretve odlazi u druge zemlje, a Županija po tom pitanju nije napravila ništa. Županije su poligon za uhljebljivanje stranačkih kadrova i jedino tome služe. Služe tome da imamo župana, zamjenice, zaposlenike Županije i to je to. Dali smo nekoliko amandmana na ovaj proračun i ne gajimo iluzije da će biti prihvaćeni – rekao je vijećnik Mosta Nikola Grmoja te obrazložio amandmane koje je Most predložio na županijski proračun za 2019.


Jedan se tiče smanjenja naknade za rad članova Županijske skupštine i skupštinskih odbora od 542 tisuće i naknada za političke stranke za rad u Skupštini za 50 posto te da se ta sredstva preusmjere na osiguranje prehrane učenika u osnovnim školama. Predlažemo i nabavu dijagnostičkih uređaja u iznosu od 1,4 milijuna kuna jer smo svjesni koliki su važni. Imamo liste čekanja koje itekako utječu na zdravstveno stanje naših građana, a s više aparata za dijagnostiku smanjile bi se liste čekanja. Predlažemo i financiranje liječničkih specijalizacija u iznosu od 1,6 milijuna kuna. – kazao je Grmoja.

Amandman na proračun kojim se traži 1,2 milijuna kuna za početak izgradnje srednjoškolskog centra u Pločama, a za koji je ishodovana građevinska dozvola podnio je i SDP.

Kristina Ćurčija (SDP) pitala je župana što je to što ga sputava da prihvati amandman kojim SDP traži da se za srednjoškolski centar u Pločama osigura 1,2 milijuna kuna.

– Ako nešto stoji 12 godina, onda netko i očekuje da će se to naći u proračunu. Možda ste vi ovo trebali predvidjeti pa mi danas ne bismo predlagali amandmane, a predvidjeli ste niz drugih stvari. Ne smatram da se ovim amandmanom skupljaju politički poeni, kao što ne smatram da se amandmani za bolnicu i nizom sličnih amandmana skupljaju politički poeni. – rekla je Ćurčija.

Dobroslavić je kazao kako želja da se projekt realizira nije sporna te istaknuo kako stavke na kojim se predlažu rezovi ne može rezati na sjednici. Naglasio je kako je škola u Cavtatu važnija od one u Pločama.

– Uvjeti u srednjoj školi u Pločama bolji su nego u Cavtatu. Cavtat je najgora škola u ovoj Županiji. Mi smo planirali s Općinom Konavle sufinancirati školu u Cavtatu, da to riješimo i sa sredstvima ministarstva i to ćemo napraviti i za Ploče. U Pločama je konzumirana građevinska dozvola i ona neće propast i to je isto važno – kazao je župan Dobroslavić.

Svi Mostovi amandmani koje je obrazložio vijećnik Nikola Grmoja redom su odbijeni, a odbijen je i amandman SDP-a.

dubrovnikpress.hr