Politika

Pronašli smo rješenje za brojne mališane koji su naprasno ostali bez liječničke skrbi: ‘Roditelji, dođite u našu ordinaciju u Vrgorac i upišite djecu, vrata su vam otvorena!‘

Pločanski mališani od danas nemaju svoga izabranog liječnika.


Vrata jedine pedijatrijske ambulante su se zatvorila, jer je 67-godišnji doktor otišao u mirovinu. Gdje će mali Pločani na preglede, a zima je vrijeme učestalih prehlada, gripa, upala grla i drugih infekcija, nitko sa sigurnošću ne može reći.

Prvi logičan izbor je Metković gdje su trenutačno aktivne tri mlade pedijatrice. Neslužbeno, dio djece i mladih s ušća Neretve već je kod njih upisan, jer su roditelji, znajući da će Ploče ostati bez pedijatra, djecu upisali u metkovske ordinacije.

Podsjetimo, ovo nije prvi problem oko pedijatrijske ambulante u Pločama. Prvi cirkus je nastao prije desetak godina kada je pedijatrica dr. Berslava Švelh Krsnik zaključila svoju karijeru, a prije negoli je došao friško umirovljeni dr. Latif Uzunaj. Problem je tada riješen u zadnji čas “uvozom” liječnika sa Kosova.

No, ordinacija je stalno visila u zraku zbog nedovoljnog broja pacijenata koji su se razišli po pedijatrijskim ordinacijama u bližoj okolici od Metkovića, preko Makarske pa do Vrgorca. Međutim, problem je sada potpuno eskalirao odlaskom dr. Uzunaja u mirovinu i definitivnim gašenjem ambulante.

Male pacijente sada i službeno treba negdje zbrinuti, a to zahtijeva upis kod novog liječnika u drugom gradu ako se ne nađe neki pedijatar na tržištu rada koji bi bio voljan urgentno doći u Ploče. Specijalističke ordinacije Doma zdravlja u Metkoviću su pretrpane, pa nije realno za očekivati da bi mogle upisati pločansku djecu.

No, to nikako ne znači da male pacijente koje roditelji dovezu neće biti pregledani u Metkoviću.

– Iznimno su velike gužve i čekanja, pa pedijatri često rade do 22 sata kako bi pregledali bolesnu djecu – rekao nam je Vjekoslav Čuvalo, ravnatelj Doma zdravlja, koji nije mogao detaljnije govoriti o mogućem zbrinjavanju mališana iz susjednoga grada sve dok ne porazgovara s pedijatricama.

Prema limitima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), pedijatrijska ordinacija može imati od 715 do 1190 malih pacijenata na koje se dobiva “glavarina”. Sve iznad tog broja se ne može naplatiti od HZZO-a, dakle ako liječnik pregleda “prekobrojne” koji su mu iznad limita to radi – besplatno.

Međutim, druga priča je u Vrgorcu koji bilježi trendove depopulacije i iseljavanja, pa je tako i manji broj djece, te je i pedijatrijska ordinacija na minimalnom broju. Tamošnja pedijatrica dr. Nada Jelavić raširenih ruku dočekuje Pločane.

– Svi koji žele doći kod mene, vrata su im otvorena. Već imam upisane djece s područja Ploča i Metkovića. Roditelji imaju slobodan izbor pedijatra za svoju djecu pa idu tamo gdje im više odgovara – kazala nam je dr. Jelavić.

U Vrgorcu nažalost nema dovoljan broj djece, u ambulanti ih imaju upisanih manje od 700, pa ima mjesta za nezbrinutu pločansku dječicu.

 

Tekst: Stanislav Soldo / Slobodna Dalmacija
Foto: Slobodna Dalmacija

 

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni