Politika i gospodarstvo

PROJEKT “ZAŽELI”: U drugoj fazi cilj je zaposliti 30 žena koje će skrbiti za naše starije sugrađane

Gradonačelnik Krstičević danas je izvjestio o dinamici, tj. o završetku prve faze projekta „Zaželi danas za bolje sutra“  u kojem je bilo zaposleno 20 žena na pružanju skrbi za naših 80 starijih sugrađana i to na period od dvije godine. Vrijednost ovog projekta bila je preko 4 milijuna kuna, a uspješno je priveden kraju u veljači.

Kako piše gradonačelnik, trenutno se radi na drugoj fazi projekta sa svrhom “dodatnog jačanja vještina i kompetencija naših sugrađana, povećanja socijalne uključivosti i podizanja razine skrbi za naše starije i nemoćne. Cilj je zaposliti 30 žena koje će tijekom 12 mjeseci završiti programe osposobljavanja te skrbiti za ukupno 180 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju”.

I za ovu drugu fazu bit će osigurana bespovratna sredstva i to 2.783.400,00 kuna, a ovaj tjedan je na pregled poslan i ugovor „Zaželi – Program zapošljavanja žena – faza II“.


Svih 6.850.000,00 kuna za provedbu navedenih projekata su bespovratna sredstva i EU fondova i kroz to se jasno ogleda politika prema osobama treće životne dobi. Konkretnije, Europska unija je zauzela jasan stav i ciljeve deinstitucionalizacije dugoročnih programa skrbi kako bi se povećala uključenost i opunomoćenje starijih osoba te njihov što dulji samostalni život u domaćem okruženju, tj. prijelaz s institucionalnih usluga na usluge podrške za život u zajednici.

“Naše bake i djedovi su zbog svoje biološke dobi posebno ugrožena skupina, nažalost često marginalizirana.

Svojim radom doprinijeli su stvaranju i razvoju grada i društva u kojem živimo i kao takvima dužni smo se odužiti i iskazati bezrezervnu solidarnost bez koje, kao temeljne kohezivne sile, nema niti stabilnog društva” – zaključio objavu gradonačelnik Mišo Krstičević.