Politika

Proizvođači u očaju: ‘Ovo više nema smisla, kilo kukuruza skuplje je od kila mandarina!‘

Ovogodišnja sezona berbe mandarina bila je jako loša za neretvanske poljoprivrednike. Premda se očekivalo da će zbog upola manjeg uroda u odnosu na prošlu godinu biti bolja otkupna cijena, to se nije dogodilo.

Od samog početka berbe otkupna cijena bila je znatno niža negoli prošle godine, čime se potvrdilo da tržišno pravilo ponude i potražnje ne vrijedi u Neretvi. Ovdašnji voćari umjesto zarade zbrajaju gubitke pa se postavlja pitanje isplati li se uopće proizvoditi mandarine, piše Stanislav Soldo u Slobodnoj Dalmaciji.

– Mi smo došli u situaciju da je skuplji kilogram kukuruza od kilograma mandarina. Ratarska proizvodnja kukuruza se mehanizirana sijačicama i kombajnima, dok se u proizvodnji mandarina najviše utroši ručnih radnih sati – pojašnjava Neven Mataga, proizvođač mandarina iz Opuzena.


S obzirom na to da je ove jeseni urod manji, radi se o količini od oko trideset tisuća tona, neretvanski voćari očekivali su da otkupna cijena za prvu klasu ne bi trebala biti ispod tri kune, a za drugu klasu ne ispod dvije kune. No, stanje u otkupu puno je nepovoljnije za neretvanske voćare.

Prva, druga i treća klasa mandarina otkupljuju se po 2,20 kuna, dok se one krupnije otkupljuju po pola kune, a sitnije čak po deset lipa, pa kad se to sve zbroji, prosječna otkupna cijena ovisno o kvaliteti robe iznosi od 1,20 do 1,70 kuna. U takvim uvjetima proizvođač ne može zaraditi doslovno ništa, a mora platiti i radnika berača, čija dnevnica, ako će se poštovati zakon i prijaviti radnika na mirovinsko osiguranje, uz plaćeni prirez od 10 posto i PDV, iznosi 370 kuna.

Napušteni nasadi

Proizvodnja mandarina već je pala ispod praga rentabilnosti pa u Neretvi imamo dosta slučajeva da se napuštaju stari nasadi mandarina i manje parcele koje se zbog niske otkupne cijene ne isplati obrađivati.

– Ako mislimo opstati proizvodeći mandarine, nešto se mora mijenjati. Proizvodnja mandarina pada, a svake godine broj otkupljivačkih poduzeća raste – naglašava Mataga, koji se nada da će Ministarstvo poljoprivrede zbog loše godine neretvanskim proizvođačima mandarina uplatiti osam milijuna kuna poticaja kako bi se barem malo ublažili loši financijski rezultati ovogodišnje berbe koja će ostati zapamćena kao jedna od rijetkih s nižim urodom i nižom otkupnom cijenom za proizvođača, a opet popriličnom visokom za krajnjeg kupca, koji u uvjetima ekonomske krize teško sebi može priuštiti mandarine.

Tako se mandarina u Neretvi otkupljuje po cijeni znatno nižoj od dvije kune, dok se na tržnici u Rijeci prodaje po osam kuna, dok je u Zagrebu i Osijeku po šest kuna. U trgovačkim lancima cijena mandarina je od pet do osam kuna ovisno je li na akciji.

Razumljivo, krajnji potrošači htjeli bi jeftinije mandarine, proizvođači veću otkupnu cijenu, pa je tako teško pomiriti interese jednih i drugih, a u tom lancu su još i otkupljivači, koji traže svoju zaradu. Jedini izlaz iz ove svojevrsne pat pozicije je udruživanje u proizvođačke organizacije koje bi izravno, bez ikakvih posrednika, prodavale mandarine na domaćem i inozemnom tržištu. Nažalost, u Neretvi nema takvih organizacija pa je proizvodnja mandarina prepuštena stihiji, a oči ovdašnjih voćara uprte su u državu od koje očekuju razumijevanje i pomoć.

Na tom tragu su i upravo aktualne izmjene i dopune Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, koje bi trebale uvesti više reda u otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković upravo je taj zakon predstavila kao „zadnju crtu obrane poljoprivrednih proizvođača“.

Izmjene zakona

– Prema tom zakonu, roba, u ovom slučaju mandarine, koja se otkupi treba za pet dana izaći na tržište. A u Neretvi pojedina otkupljivačka poduzeća mandarine drže i po petnaest dana pa je tek tada sortiraju i kalibriraju. Sve ono što propadne u tom čekanju ide na teret proizvođača – zaključuje Mataga.

Do sada je veliki problem bila kontrola na terenu, jer su se inspektori Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja morali najaviti prilikom dolaska u nadzor, što je išlo na ruku onim otkupljivačima koji su kršili Zakon o nepoštenim trgovačkim praksama.

– Izmjenama postojećeg Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama trebalo bi uvesti mogućnost nadzora na licu mjesta, što do sada nije bilo moguće – ističe Željko Bjeliš, proizvođač mandarina i predsjednik udruge “Neretvanska mladež”.

Međutim, on naglašava da će ove izmjene Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama stupiti na snagu tek 1. studenog 2021.

– To znači da ćemo i dogodine imati otkupe mandarina koje, nažalost, nitko neće kontrolirati – zaključio je Bjeliš.

2,20
kuna cijena je otkupa kilograma prve, druge i treće klase mandarina
0,50
kuna cijena je otkupa kilograma krupnijih mandarina
0,10
kuna cijena je otkupa kilograma sitnijih mandarina
370
kuna iznosi dnevnica berača mandarina

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni