Politika i gospodarstvo

Priopćenje kluba vijećnika HDZ-HSLS vezano za sjednicu GV Grada Ploča

Priopćenje kluba vijećnika HDZ-HSLS vezano za sjednicu GV Grada Ploča koji smo dobili prenosimo u cijelosti:

“Nažalost i ova sjednica GV je ponovo potvrdila nesnalaženje gradonačelnika i vijećnika vladajuće koalicije u smislu postivanja procedure donošenja odluka i poštivanja zakonskih propisa. Opetovano kršenje poslovnika  o radu GV da se vijećnicima ne dostavljaju odgovori na pitanja već je postala praksa tako da nas u budućnosti ne bi iznenadilo da se institut vijećničkih pitanja u potpunosti ukine. Valjda su to „demokratski” standardi kojima pločanski SDP teži!!

Žalosnije  od  toga  je  samo  potpuno  ignoriranje  potreba  građana  u  prijedlogu  proračuna  za  2018. godinu gdje nema ni traga poticanja poduzetništva, unaprijeđenja  komunalnog  standarda  kao niti minimuma socijalne osjetljivosti. Naime, gradani Ploča moraju znati da je Vlada RH donijela  zakonske propise  vezane  uz politiku  decentralizacije  te  na  taj  način  omogućila  povećanje  proračuna  Grada Plaća za preko 8.000.000,00 kuna koja namjerno nisu iskazana u prijedlogu proračuna. Umjesto da ta sredstva  iskoristimo  za  poboljšanje  života  svih  nasih  sugrađana  vladajuća  koalicija  umanjuje izdvajanja  za  Dječji vrtić, za financiranje  sportskih udruga, kulturu, lađarske  udruge,  donacije ustanovama  i  trgovačkim  društvima  u vlasništvu Grada Ploča. Sramotno  je da se ciljano sredstva smanjuju  Udruzi  Radost,  Udruzi  branitelja, sredstva  za grijanje  nasih  učenika  u  sportskoj  dvorani  dok se istovremeno povećavaju sredstva Udruzi antifašista za 300 %. Vjerujemo  da  je  našim  sugrađanima ipak bitnije da im se djeca ne smrzavaju za vrijeme satova tjelesne  kulture od obnove  partizanskih spomenika  za koje  se  izdvaja 100.000,00 kuna.   To  je  samo  nastavak  politike „naših” i „vaših”, podobnih  i  nepodobnih koja  stvara  nepotrebne  podjele  u  našem gradu.


Ovakav pristup se najbolje vidi u odnosu prema pojedinim ustanovama i trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Ploča. lako  sve tvrtke posluju s pozitivnim rezultatima  i građani vide napredak u radu istih bez obrazloženja se odbija prihvatiti izvješća jer je to način kreiranja kaosa u tvrtkama s jednim ciljem, eliminacijom nepodobnih. Pri tom se kao u slučaju ravnateljice Dječjeg vrtića krši zakonska procedura što će u konačnici rezultirati radnim sporovima i štetama za ustanovu i Grad Ploče. Sintagma da ravnateljica nije prihvatila novoizabranu·,,narodnu”  vlast podsjeća na neka prošla vremena  koja nastojimo zaboraviti.

Žao nam je da pozicija nije prepoznala neke programe koje smo predložili poput sufinanciranja kupnje prve nekretnine za mlade obitelji, poticanje mladih obrtnika i poduzetnika, izdvajanje više sredstava za sufinanciranje projekata iz EU fondova, ulaganja u goruće probleme poput sanacije tunela u Stablini, dovršetka  igrališta s umjetnom travom  NK „Jadran” itd.

Odbijanje kvalitetnih programa i projekata samo zato što ih predlaže opozicija je neodgovorno i u konačnici ne doprinosi kvaliteti života naših sugrađana. Ipak, mi ćemo i dalje ukazivati na probleme, poticati rješavanje istih te „lobirati” kod državnih i županijskih institucija za sve bitne projekte na području našeg grada.”

Klub vijećnika HDZ-HSLS GV Grada Ploča