Politika

Prije 34 godine u Pločama osnovan prvi ogranak HDZ-a u Hrvatskoj

Prije točno 34 godine, u Pločama, tadašnjem Kardeljevu, osnovan je prvi Općinski odbor HDZ-a u Hrvatskoj.

U baćinskom restoranu Čarli, Pločani Velibor Kikerec, kasnije prvi tajnik višestranačkog Hrvatskog sabora, Luka Šiljeg, Vedran Sršen, Filip Šalinović i Joško Damić, te gosti iz Zagreba i Metkovića Josip Manolić, Perica Jurić i Luka Bebić, bivši predsjednik Sabora i ministar obrane, bili su sudionici toga ne samo za pločanski HDZ povijesnog čina.

Osnivački skup održan je 18. listopada 1989. godine, na blagdan svetoga Luke, što je, zbog imena dvojice sudionika, trebalo biti razlog okupljanja u slučaju upada policije. Prvi predsjednik HDZ-a Ploča bio je Velibor Kikerec, dopredsjednik Vedran Sršen, tajnik Filip Šalinović, a blagajnik Radinko Medak.


Niti jedne dnevne novine nisu htjele objaviti vijest o osnivanju HDZ-a Ploča, što dovoljno svjedoči o tadašnjoj atmosferi u državi. Jedino je „Nedjeljna Dalmacija“ odvojila prostor za taj događaj, ali je odmah bila „ukorena“ iz Beograda.

Beogradska „Politika“ napisala je u članku „Dva lica jedne Hrvatske“, između ostaloga: „Ogranku Tuđmanove „HDZ“ osnovanom 18. oktobra u Kardeljevu na nejavnom mestu nije bio problem da celi svoj proglas objavi na udarnoj strani „Nedeljne Dalmacije“ i sa ovde rado čitanom rubrikom A. Tijanića ispuni celu stranicu. Centralni komitet SKH naišao je na nezainteresovanost listova u SRH da objavi.

Tekst i foto: Ante Šunjić/Dubrovački vjesnik

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni