Politika

PRI KRAJU BERBE MANDARINA URODILI NAKUPCI I PREKUPCI

Premda je berba mandarina gotovo pri samom kraju, problemi oko prodaje ovog neretvanskog voća ne prestaju. Naime, djelatnici Državnog inspektorata na veletržnici u Metkoviću obavili su očevid te naredili i kupcima i prodavačima koji nisu mogli dokazati da je roba koju posjeduju njihova da napuste prostor veletržnice. Ovakvu odluku, kako nam kazuju ogorčeni poljodjelci, inspektori su objasnili činjenicom da žele spriječiti nakupce i prekupce u kupnji mandarina.
Komu sve ovo treba i zašto baš sada inspektori dolaze tjerati s veletržnice kupce. Ako se komu ne sviđa što nakupci uzimaju mandarine, onda neka država uvede stimulativne mjere i jamči otkup, glasno komentiraju neretvanski poljodjelci posljednja zbivanja, ističući kako su ih upravo nakupci ove godine spasili i kako bi bez njih propali.


O čemu se zapravo radi pokušali smo se uvjeritri na mjestu događaja, metkovskoj veletržnici, gdje smo zatekli pretežno prodavače. Kupci su bili prava rijetkost. Međutim, nitko od njih nije želio stati pred objektiv našega fotoreportera i komentirati akciju državnog inspektorata.
Kako doznajemo od glavnog inspektora Državnog inspektorata Branka Jordanića, ova institucija je još početkom listopada uputila dopis gospodarskim inspektorima na području čitave Hrvatske materijale o pojačanoj kontroli prometa i kakvoće ovogodišnjeg uroda mandarina kako kod poljodjelaca, tako i kod registriranih tvrtki za otkup.
— Prema pristiglim izvješćima iz naše ispostave u Dubrovniku, u prometu mandarina do sada su u nekoliko navrata obavljene kontrole na veletržnici u Metkoviću te magistralnim prometnicama Metković-Opuzen-Komin-Rogotin i Opuzen-Ston gdje su zatečene fizičke osobe – prekupci koji su mandarinu kupljenu na crno odvozili kamionima te su protiv njih poduzete Zakonom propisane mjere — kazao je glavni inspektor Jordanić, istaknuvši kako je akcija kontrole prometa i kakvoće mandarina još uvijek u tijeku.
Čitavu ovogodišnju sezonu berbe mandarina, podsjetimo, obilježili su negodovanja registriranih otkupljivača voća zbog, kako kažu, sive trgovine mandarinama koja je uzela maha u čitavoj dolini Neretve. Otkupljivači su više puta isticali da zbog nelegalne trgovine mandarina u jesenskom razdoblju država gubi nekoliko milijuna maraka samo zbog neplaćenih pristojba i PDV-a.

Tekst: Stanislav Soldo / www.slobodnadalmacija.hr

Možda ti se sviđa

Politika

PROMJENA VLASTI – PREDUVJET NAPRETKA

Jednostranački sustav gospodarstvo u Pločama je doveo do potpunoga kolapsa – ističu predstavnici HNS-a, HSLS-a i LS-a – Unatoč pozivima,
RO-RO terminal
Politika

INVESTICIJSKI ZAHVAT LUČKE UPRAVE PLOČE: Putnički i teretni terminal

U okviru opsežnih investicijskih aktivnosti koje Lučka Uprava Ploče provodi značajno mjesto pripada gradnji suvremenog RO-RO terminala za međunarodni teretni