Politika i gospodarstvo

Prezentiran projekt vrijedan 835 tisuća kuna kojim će se graditi sportska igrališta, zaposliti treneri..

Danas je u Mini art dvorani u Domu sportova Ploče održana prezentacija projekta „Zajedno u zdravlju, zajedno u športu“, koji je prijavila Zajednica športskih udruga Grada Ploča u partnerstvu s Gradom Ploče.

Prema riječima voditeljice projekta, Nikoline Doboš, vrijednost projekta je 835.880,00 kuna, od čega je 710.498,00 kuna sufinancirano sredstvima Europske unije a 125.382,00 iz državnog proračuna. Vrijeme provedbe projekta je 24 mjeseca, početak projektnih aktivnosti je od prosinca 2018. godine.

Opći cilj ovog projekta je povećanje uključenost djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti i/ili osoba s invaliditetom u zajednicu kroz šport, odnosno Povećanje dostupnosti besplatnih športskih sadržaja s ciljem uključivanja djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti.


Projektom se planira motivirati 50-ero djece i mladih na bavljenje športskim aktivnostima koju do ovog projekta nisu sustavno prakticirali, organizirano poticati mlade na uključenje u športske aktivnosti isto tako poticati i motivirati one mlade koji zbog nedostatka podrške i financijskih sredstava planiraju napustiti sport ili rekreaciju. Projekt promiče zdrave stilove života, potiče integraciju i socijalizaciju djece i mladih različitih psihofizičkih,dobnih i socijalnih karakteristika.

Ciljne skupine su djeca i mladi čiji su roditelji nezaposleni, čiji su roditelji korisnici dječjeg doplatka, djeca i mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi, iz jednoroditeljskih obitelji, iz obitelji s troje ili više djece, djeca i mladi s problemima u ponašanju, djeca s teškoćama u razvoju, mladi koji su korisnici stipendija za studente slabijeg socijalno-ekonomskog statusa te nezaposleni mladi.

Projektom je financirano zaposlenje dvaju trenera, jednog rukometnog i jednog nogometnog. Djeca i mladi koji čine ciljnu skupinu jednu četvrtinu korisnika tih klubova. Planira se nabava športske opreme za sudionike, prednost će imati kolektivi i pojedinci koji dolaze iz klubova čije trenere ne financira projekt kako bi izbjegli zapostavljanje određenih sportskih subjekata.

Također se planira u Pločama i okolnim mjestima opremanje sportskih igrališta spravama za vježbanje na otvorenom i to u Pločama, Kominu i na Staševici. Svrha ove aktivnosti je povećati broj rekreativaca, pružti im besplatnu športsku aktivnost te dodatno populizirati bavljenje športom. Ujedno će biti organizirana dva događaja na spomenutim igralištima i održavati će se mjesečno jedan trening na otvorenom.